149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

AUROSA Naturalna witamina C z rokitnika (lewoskrętna) / 60 kaps. [promocja]

Cena:
88,00 zł 68,00 zł
Ilość
Dostępność:
Dostępny w magazynie
Wysyłka w ciągu 24h:
dotarcie 1-3 dni roboczych (zobacz cennik)
Popularność
Ilość osób stosujących ten produkt: 17
O produkcie:
Aurosa Witamina C 60 kapsułek Nowość na rynku ! Silna witamina C w kapsułkach firmy Aurosa. Bazuje na wyciągach roślinnych z gorzkiej pomarańczy i rokitnika. Uzupełnia zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu, niweluje działanie wolnych ...
banner

Aurosa Witamina C 60 kapsułek

Nowość na rynku ! Silna witamina C w kapsułkach firmy Aurosa. Bazuje na wyciągach roślinnych z gorzkiej pomarańczy i rokitnika. Uzupełnia zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu, niweluje działanie wolnych rodników i reguluje produkcję kolagenu.

Naturalna witamina C z gorzkiej pomarańczy i rokitnika

Aurosa Witamina C to suplement diety dostarczający do organizmu w kapsułce 200 mg lewoskrętnej witaminy C w 100% pochodzenia naturalnego. Jej źródłem są ekstrakty roślinne z rokitnika i gorzkiej pomarańczy. Witamina C pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Jest niezwykle silnym antyoksydantem neutralizującym działanie wolnych rodników. Dobroczynnie wpływa również na pracę serca, mózgu i układu krążenia. Warunkuje wytwarzanie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości. Zwiększa odporność organizmu i zmniejsza ryzyko infekcji. Suplement diety Witamina C firmy Aurosa doskonale uzupełnia zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, której ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie produkować. Dostarczanie jej z zewnątrz za pomocą diety i suplementacji jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.

Człowiek w przeciwieństwie do zwierząt nie jest w stanie sam syntezować sobie witaminy C. Konieczna jest jej suplementacja. W okresie jesienno - zimowym, gdy mamy sezon słabej odporności powinno się dostarczać ok. 1000 mg na dobę. W pozostałym okresie roku 75 mg jest wystarczające. Ponadto w wielu schorzeniach zaleca się spożycie witaminy C w ilości nawet do kilku-kilkunastu gramów na dobę.

Aurosa Witamina C 60 kapsułek.
Nowość na polskim rynku suplementów diety! Naturalna witamina C z rokitnika i gorzkiej pomarańczy Witamina C wspomagająca funkcjonowanie organizmu.[PDF]

Niedobory i nadmiary witaminy C

Niedobory witaminy C skutkują spadkami odporności, kondycji, bólami stawów, upośledzoną syntezą kolagenu, szkorbutem, wysychaniem błon śluzowych jamy ustnej i oka. Nadmiar witaminy C prowadzi do zakwaszenia moczu oraz nadmiernej ilości cytrynianów, szczawianów i moczanów w moczu oraz zwiększonej ilości kwasu moczowego i sodu we krwi. O ile niedobory zdarzają się bardzo często (np. w skutek nadmiernego spożycia salicylanów przeciwzakrzepowych czy przeciwzapalnych), tak o nadmiar trudno, gdyż mamy sporą tolerancję na dawki tej witaminy.

Mity o witaminie C

Wydawałoby się, że witamina C to jedna z lepiej poznanych substancji. Okazuje się jednak, że krąży wiele błędnych teorii na jej temat. Mitem jest, że witamina C powoduje wtórny szkorbut, kamienie nerkowe, kumulowanie się jonów żelaza, reakcje alergiczne, erozje szkliwa zębów, zwiększenie zapotrzebowania na tlen czy obniżenie poziomu witaminy B12.

    Zalety stosowania odżywki z witaminą C:
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • wspiera produkcję kolagenu odpowiadającego za stan skóry, naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, dziąseł i zębów
  • reguluje pracę systemu nerwowego
  • neutralizuje działanie wolnych rodników i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • wspomaga regenerację zredukowanej formy witaminy E
  • zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia
  • utrzymuje metabolizm energetyczny na stałym poziomie

Właściwości składników odżywki z witaminą C

Rokitnik jest źródłem 190 bioaktywnych składników. Zawiera 14 witamin (A, z grupy B, C, D, E, K, P), 4 prowitaminy, 18 aminokwasów, 11 mikroelementów (m.in. cynk, wapń, żelazo), 22 kwasy tłuszczowe (w tym omega 3), wiele silnych antyoksydantów, 36 typów flawonoidów, fenole, 42 typy lipidów. Rokitnik posiada również wiele korzyści prozdrowotnych. Stymuluje układ odpornościowy, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z infekcjami i drobnoustrojami. Jest silnym antyoksydantem pomagającym zniwelować szkodliwe działanie wolnych rodników oraz powstrzymać procesy przedwczesnego starzenia się komórek. Poprawia krążenie i pracę serca oraz obniża poziom cholesterolu. Wspomaga pracę układu pokarmowego i procesy przemiany materii. Jest doskonałym wsparciem pracy mózgu i systemu nerwowego. Rokitnik dodaje energii i znacznie ułatwia odbudowę sił witalnych.

Gorzka pomarańcza jest bogatym źródłem witaminy C oraz synefryny. Odgrywa ona ważną rolę w poprawie procesów pamięciowych oraz koncentracji. Wpływa również na sprawność psychofizyczną, przemianę materii i nadmierny apetyt. Witamina C zawarta w gorzkiej pomarańczy jest niezbędna dla prawidłowej pracy organizmu, a w szczególności układu odpornościowego narażonego na działanie wirusów, bakterii i drobnoustrojów.

    Funkcja witaminy C w organizmie:
  • jest najważniejszym przeciwutleniaczem
  • przyspiesza gojenie się ran
  • warunkuje zrastanie się kości
  • warunkuje wchłanianie żelaza z pokarmów
  • uczestniczy w procesie regeneracji witaminy E
  • bierze udział w syntezie hormonów nadnerczy
  • udział w syntezie kolagenu
  • udział w syntezie oksytocyny i wazopresyny
  • jest modulatorem odpornościowym
  • usuwa metale ciężkie, jak ołów, rtęć, kadm, nikiel z organizmu
  • działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie

Naturalne źródło witaminy C

Kwas askorbinowy jest jeden, jednak różne mogą być jego źródła. Teoretycznie najlepsze są te naturalne, czyli owoce i warzywa. Za rekordzistów bogatych w kwas askorbinowy uważa się dziką różę, acerolę, rokitnik i czarne porzeczki. Niestety klimat jaki panuje w Polsce dość nam utrudnia pozyskiwanie witaminy C naturalnie. Wiele z owoców i warzyw dostępne są tylko sezonowo, dosłownie kilka tygodni w roku. Owszem, można nakupić je wiadrami i zamrozić, ale chyba nie tędy droga. Poza tym jakość dostępnych obecnie owoców i warzyw też nie gwarantuje książkowej zawartości witaminy C w 100g. Ważny okazuje się bowiem sposób uprawy, nawożenia, czystość i jakość gleby, a także warunki przechowywania i transportu. W większości przypadków dane te są nam nieznane, a czasem zamiast warzywa można kupić „gąbkę” o chemicznym smaku i zapachu, tylko kształtem zbliżoną do pierwowzoru. Konieczna okazuje się zatem suplementacja syntetyczna.

Syntetyczne źródło witaminy C

Coraz więcejosób kupuje kwas askorbinowy w postaci proszku, w wielkich plastikowych słojach, w niemal przemysłowych ilościach. Tanio i ekonomicznie? Nie do końca. Korzystanie z takiego pudła to codzienne otwieranie, czyli utrata witaminy C. Jest ona bowiem bardzo nietrwała i szybko ulega rozpadowi. Poza tym takie laboratoryjne opakowania bywają zanieczyszczone.

Najlepsze źródło witaminy C

Jak się okazuje, najlepszym źródłem witaminy C jest opcja będąca połączeniem obu wyżej wymienionych, a mianowicie suplement diety, zawierający witaminę C naturalnego pochodzenia. Czyli naturalne źródło w sztucznej oprawie, np. Witamina C Aurosa.

Witamina C Aurosa

W swoim składzie zawiera ekstrakt z owocu gorzkiej pomarańczy(375 mg)z synefryną (0,94 mg) oraz ekstrakt z owocu rokitnika(125 mg), oba bardzo bogate w omawianą witaminę C, w 100% naturalną.
Ekstrakt z owoców rokitnikanależy do najbogatszych i najlepiej przyswajalnych źródeł witaminy C. Poza tą witaminą zawiera ok. 190 bioaktywnych składników, m.in.: witaminy A, grupa B, C, D, E i K, prowitaminy, aminokwasy, mikroelementy (głównie cynk, żelazo, wapń), kwasy organiczne i nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, fenole i lipidy.
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy to również bogate źródło witaminy C. Ważnym jego składnikiem jest także synefryna. Odgrywa ona istotną rolę w poprawie pamięci i koncentracji, wzmaga aktywność ruchową i psychiczną, pobudza przemianę materii, zmniejsza apetyt.
Dzięki takiemu składowi preparat nie tylko uzupełnia niedobory kwasu askorbinowego, ale dostarcza też szeregu ważnych związków, witaminizując i witalizując organizm. Na wiosnę to niezastąpiona recepta na dobre zdrowie, kondycję fizyczną i psychiczną oraz doskonałe samopoczucie.

Producent naturalnej witaminy C w kapsułkach:
Aurosa

Zobacz wszystkie najtańsze suplementy diety i odżywki z kategorii witamina C, wspomagające organizm w okresie obniżonej odporności na działanie czynników zewnętrznych.

Substancje czynne prozdrowotnego suplementu firmy Aurosa

Składniki aktywne 1 kapsułka
Ekstrakt z owocu gorzkiej pomarańczy
w tym witamina C
w tym synefryna
375 mg
150 mg
0,94 mg
Ekstrakt z owocu rokitnika
w tym witamina C
125 mg
50 mg

Składniki: ekstrakt z owocu gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium) standaryzowany na 40% witaminy C, 0.25% synefryny, ekstrakt z owocu rokitnika (Hippophae rhamonides) standaryzowany na 40% witaminy C, żelatyna, substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych).

    Opis i charakterystyka produktu Witamina C:
  • 1 porcja = 1 kapsułka
  • Ilość porcji w opakowaniu: 60
  • Zawartość opakowania: 60 kapsułek

Dawkowanie suplementu diety Aurosa Witamina C

    Zalecany sposób spożycia:
  • Dni treningowe: 1 porcja (1 kaps.) dziennie
  • Dni nietreningowe: 1 porcja dziennie

Uwaga: Porcję spożywać w porze najbardziej oddalonej od posiłków zawierających owoce, warzywa lub inne źródła naturalnej witaminy C, popijając 1/2 szklanki wody.