149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

INTENSON Quinoa (komosa ryżowa biała) 250g

Producent: Intenson
INTENSON Quinoa (komosa ryżowa biała) 250g
INTENSON Quinoa (komosa ryżowa biała) 250g
Cena:
9,48 zł
Ilość
Dostępność:
Dostępny w magazynie
Wysyłka w ciągu 24h:
dotarcie 1-3 dni roboczych (zobacz cennik)
Popularność
Ilość osób stosujących ten produkt: 1
O produkcie:
INTENSON Quinoa (komosa ryżowa) 250 gram QUINOA (komosa ryżowa) ( Chenopodium quinoa ) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Po podboju państwa Inków przez ...
banner

INTENSON Quinoa (komosa ryżowa) 250 gram

QUINOA (komosa ryżowa) (Chenopodium quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. Współcześnie, ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.

Opis i charakterystyka produktu Quinoa. Zastosowanie komosy ryżowej.

Komosa ryżowa może być stosowana jako alternatywa dla ryżu i kaszy, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs i warzyw. Jest spokrewniona ze szpinakiem i botwiną, zatem na talerzu dobrze komponuje się z tymi warzywami. Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny. Jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, manganu i fosforu, a przede wszystkim zawiera dużo wartościowego białka. Komosa jest lekkostrawna, zdrowa i nie uczula, jest doskonałym składnikiem diety karmiących matek oraz dzieci. Komosę ryżową gotujemy przez ok. 15 minut bez przykrycia w proporcji 1:2, czyli jedna szklanka Quinoa na dwa szklanki wody.

    Ziarna komosy charakteryzują się bogactwem składników odżywczych dostarczają:
  • witamin: E, B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego
  • kwasu foliowego
  • żelaza, magnezu, potasu, cynku, miedzi, manganu, selenu
  • oraz cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

Skład: 100% komosy ryżowej

Sposób przechowywania: Należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Sposób przygotowania: 1 porcja komosy na 2 porcje wody, gotować ok. 12-15 minut.

Uwaga! Należy pamiętać, by przed przyrządzeniem ziarna dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, gdyż otoczone są warstwą saponiny, gorzkiej substancji o właściwościach dezynfekujących i myjących.

Zastosowanie komosy ryżowej: Quinoa jest delikatna, niemal neutralna w smaku, dzięki czemu świetnie komponuje się z innymi produktami. Można ją podawać jak ryż, makaron czy ziemniaki, dodawać do zup, robić z niej zapiekanki, sałatki, puddingi, dania wytrawne i słodkie. Dobrze łączy się z ziołami, orzechami i wszystkimi warzywami. Jest lekkostrawna i sycąca. Może być wspaniałym komponentem zup oraz dań jednogarnkowych.