149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

OLIMP Pure Whey Isolate 95 / 600g [promocja]

Producent: Olimp
OLIMP Pure Whey Isolate 95 / 600g [promocja]
OLIMP Pure Whey Isolate 95 / 600g [promocja]
Cena:
74,90 zł 68,00 zł
Smak:
Ilość
Dostępność:
Dostępny w magazynie
Wysyłka w ciągu 24h:
dotarcie 1-3 dni roboczych (zobacz cennik)
Popularność
Ilość osób stosujących ten produkt: 7
O produkcie:
Olimp Pure Whey Isolate 95 / 600 gram Odżywka zawierająca wysoką zawartość protein w porcji. Składa się z czystego izolatu białek serwatkowych z dodatkiem aminokwasów. Dobrze się rozpuszcza i przyswaja do organizmu. Dzięki temu może być z powodzeniem stosowana w celu rozbudowy masy ...
banner

Olimp Pure Whey Isolate 95 / 600 gram

Odżywka zawierająca wysoką zawartość protein w porcji. Składa się z czystego izolatu białek serwatkowych z dodatkiem aminokwasów. Dobrze się rozpuszcza i przyswaja do organizmu. Dzięki temu może być z powodzeniem stosowana w celu rozbudowy masy mięśniowej, w okresie diety redukcyjnej, a także, aby uzupełnić niedobory składników odżywczych w organizmie.

Produkt wolny od białka sojowego.
Wspaniałe prezenty oraz gotowy zestaw świąteczny dla Niej.

Pure Whey Isolate 95 - opis i charakterystyka odżywki wysokobiałkowej

Wysokoproteinowa odżywka Pure Whey Isolate 95 jest najwyższej jakości, wolnym od laktozy, czystym izolatem białek serwatkowych (WPI), z dodatkiem składników witaminowo-mineralnych, zapewniających prawidłowy przebieg procesów metabolicznych przy zwiększonym wysiłku fizycznym i zwiększonym spożyciu białek. Izolat białek serwatkowych to wysokiej jakości białko, które charakteryzuje się największymi walorami odżywczymi i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Uzyskane białka w procesie mikrofiltracji CFM , nie denaturowane, zachowują swoją pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych - beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoproteiny, proteazy i peptonów. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródło białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Pure Whey Isolate 95 to unikalna odżywka, która zawiera 100% białek zwierzęcych - izolat serwatki WPI o wysokiej wartości biologicznej. Stosowanie białka o takiej wartości i wysokiej biodostęności wnosi szereg korzystnych zmian do organizmu.

dlaczego warto dostarczać organizmowi białko zwierzęce używając taniego suplementu marki Olimp - WPI izolat białka serwatki Pure Whey Isolate 95.
100% najlepiej przyswajalnego białka serwatkowego w postaci izolatu WPI! Zapoznaj się ze składem i sposobem działania odżywki Olimp Pure Whey Isolate 95 uzupełniający niedobory protein w diecie. [PDF, 173KB]

Olimp Pure Whey Isolate 95 - sposób działania wysokoproteinowej odżywki

Wysoka wartość odżywcza suplementu Olimp Pure Whey Isolate 95 wynika z najwyższej, możliwej przyswajalności, warunkowanej idealną rozpuszczalnością i korzystnym ciśnieniem osmotycznym nie denaturowanych białek oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) i l-glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich przemian peptydów i mikropeptydów. Substancje te działają podobnie do peptydowych, anabolicznych czynników wzrostowych. Ułatwiają transport aminokwasów do komórek mięśniowych i stymulują anabolizm. Tworzą barierę antyoksydacyjną. Stabilizują lizosomy i hamują aktywność katabolicznych enzymów lizosomalnych. Suplement diety Pure Whey Isolate 95 przeszedł szereg badań, by uzyskać obecną, najbardziej korzystna formę odżywki białkowej.

    Zalty odżywk białkowej Pure Whey Isolate 95 zawierającej izolat białka serwatki WPI:
  • źródło najwyższej jakości białka zwierzęcego - 100% izolatu białka serwatki WPI
  • wpływa na wzrost i rozbudowę masy mięśniowej i jednocześnie hamuje rozpad białek mięśniowych
  • aż 26 gram szybko działającej proteiny w każdej porcji produktu
  • niewielka ilość węglowodanów (tylko 0,3 g na porcję) oraz tłuszczów (tylko 0,1 g na porcję)
  • doskonały suplement do stosowania o każdej porze dnia, może być stosowany w celu budowy mięśni, a także w okresie redukcji wagi, do stosowania jako uzupełnienie diety

Komu zaleca się stosowanie izolatu białek serwatkowych WPI ?

Znakomitej jakości odżywka wysokoproteinowa Olimp Pure Whey Isolate 95 doskonale sprawdza się w okresie budowania czystej masy mięśniowej jak również przy kształtowaniu ostatecznej ich definicji w trakcie restrykcyjnej diety redukcyjnej. Kalorie, które dostarcza odżywka do organizmu to tylko i wyłącznie kalorie w postaci białka, które dodatkowo pobudzają procesy przemiany metabolicznej. Izolat białka serwatkowego WPI firmy Olimp uzupełnia dietę w najcenniejsze, najbardziej wartościowe białka zwierzęce pochodzące z serwatki. Pure Whey Isolate 95 to produkt wysokobiałkowy dla sportowców i osób aktywnych, który cechuje się doskonałą wchłanialnością, bez obciążenia układu trawiennego, dlatego można go stosować bez względu na porę dnia, w szczególności po wysiłku fizycznym. Wysokobiałkowy preparat Pure Whey Isolate 95 doskonale sprawdzi się zawsze wtedy, kiedy gdy mięśnie wymagają dodatkowej porcji pełnowartościowego białka, np. zaraz po przebudzeniu. W trakcie redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej można spożywać 1 porcję preparatu białkowego Pure Whey Isolate 95 jako zamiennik kolacji lub innego posiłku.

Zobacz wszystkie suplementy i odżywki marki Olimp Laboratories.

Producent odżywki białkowej opartej na czystym, niezdenaturowanym izolacie białka serwatki o maksymalnej wartości biologicznej BV 159 - Pure Whey Isolate 95 :
Olimp Laboratories

Sprawdź inne odżywki z działu: izolat białka serwatki WPI, mogące stanowić wysokobiałkowy dodatek proteiny w diecie kulturystycznej w okresach budowy masy i siły mięśni.


BV 159 - interpretacja współczynnika przyswajalności biologicznej białka

Interpretacja współczynnka przyswajalności biologicznej białka nie należy do łatwych zadań. Ten wskaźnik wartości odżywczej białek, spośród siedmiu innych, upodobali sobie szczególnie producenci odżywek sportowych. Producenci podają go na etykietach, lecz co tak naprawdę on oznacza i co go charakteryzuje.

Organizm przeciętnego, dorosłego, zdrowego mężczyzny wymienia dziennie ok. 140 g białek. Białka odpowiadają za wszystkie procesy życiowe. W efekcie swej pracy zużywają się i muszą zostać zastąpione nowymi. W życiu dorosłym, kiedy nie mamy doczynienia z ekstremalnymi obciążeniami fizycznymi lub chorobą, nowych białek powstaje dokładnie tyle, ile uległo zużyciu. Wymianę białek mierzymy obrotem budującego białka azotu - bilansem azotowym. Tak, więc u dorosłych bilans azotowy równy jest zero, czyli równowaga azotowa zostaje zachowana.

Jednak aby zachować równowagę azotową w organizmie wcale nie musimy spożywać aż 140 g białka dziennie. Połowę tej puli, tj. ok. 70 g, pokrywa białko z recyklingu. Jest to białko własne organizmu (endogenne), raz już zużyte, lecz zregenerowane i ponownie odbudowane. Dietą wystarczy, więc pokryć brakującą połowę - drugie 70 g.

Białko białku nie jest równe

Badacze podczas obserwacji spostrzegli, że białko białku nie równe. Ściślej rzecz biorąc, żadne białko pokarmowe, podawane w ilości 70 g nie jest w stanie zrównoważyć dokładnie bilansu azotowego, organizmu dorosłego mężczyzny. Jednak istnieją białka, które równoważą ten bilans już w porcjach 75-cio gramowych, ale i takie, których spożywać trzeba aż 120 g. Wartość ta jest zależna od rodzaju białka i procesów jakim zostało poddane w procesie tworzenia.

W okresie między i powojennym, ustalenie przydatności poszczególnych białek pokarmowych było niezwykle istotnym zagadnieniem, gdyż pozwalało podejmować skuteczną walkę z plagami głodu, dotykającymi różne rejony świata. Naukowcy podejmowali liczne próby, które umożliwiłyby im ustalenie przydatności białek. Białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym, gdyż głodzony organizm ginie wtedy, kiedy traci połowę azotu, zgromadzonego w białkach ustrojowych. W owym czasie, dwóch młodych biochemików - Thomas i Mitchell wymyśliło metodę określania wartości biologicznej białek, określaną skrótem - BV, powszechnie stosowaną do dnia dzisiejszego.

Nie wnikając w szczegóły techniczne tej metody, BV informuje nas o procentowej wartości danego białka dla równoważenia bilansu azotowego, w stosunku do białka endogennego, podlegającego recyklingowi. W przełożeniu na praktykę, jeżeli wiemy, że wartość biologiczna białka jaja wynosi - BV 88, to dla wyrównania bilansu azotowego musimy spożyć go nie 70, ale ok. 80 g. (70 g.: 88% = 79,55 g.). BV 79 to wskaźnik wartości biologicznej białka z piersi kurczaka. Dla wyrównania bilansu azotowego, trzeba, więc zjeść ok. 89 g. tego typu białka. Zupełnie inaczej i znacznie niekorzystniej ma się sytuacja w przypadku białek roślinnych. Np. białka ziemniaczanego potrzeba by spożyć, aż 116 g, gdyż jego BV wynosi zaledwie 60!

BV zyskał szczególną popularność na przełomie 20-tego i 21-go wieku, kiedy okazał się cennym wskaźnikiem, ułatwiającym planowanie diety sportowca. W sporcie zaleca się znacznie wyższe spożycie białek, gdyż tutaj z reguły chodzi nie tylko o wyrównanie bilansu azotowego, ale też o stworzenie bilansu dodatniego - zatrzymanie białka w organizmie. To właśnie zatrzymywane białko tworzy podstawę wartości anabolicznej - umożliwia rozwój masy, siły i wytrzymałości mięśniowej. Szacuje się, że przeciętnie zapotrzebowanie sportowca jest dwukrotnie większe, niż zapotrzebowanie normalnego, zdrowego, mało aktywnego mężczyzny. Tak, więc sportowiec powinien spożywać nie 70, ale 140 g białka w przeliczeniu na białko BV 100, czyli endogenne, podlegające recyklingowi. Znając BV poszczególnych białek, łatwo obliczyć, że białka jajecznego potrzeba tu ok. 160, zaś drobiowego ok. 180 gramów. Tak więc białko białku nie może być równe. I w zależności od typu białka jego zapotrzebowanie może się zmieniać.

Dlaczego nie białka o wartości biologicznej BV 100 ?

Najlepsze białka pokarmowe mogą osiągać wartość BV bliską 100, np. izolat białek jajecznych (BV 99), jednak nie mogą przekroczyć tej wartości. Wartość 100 jest wartością wzorcową, zarezerwowaną tylko dla białka endogennego. W przypadku białka endogennego, jego ilość podlegająca rozpadowi (katabolizmowi) i eliminacji, zawsze jest optymalna do ilości podlegającej ponownej odbudowie (anabolizmowi). W przypadku każdego białka pokarmowego, rozpada się ponad optimum więcej takiego białka, niż wbudowuje w struktury organiczne, co powoduje, że dla zrównoważenia bilansu azotowego potrzeba go więcej, niż białka endogennego. Stąd wartości BV tych białek, niższe od 100 !

Istnienie białka o BV wyższym niż 100 należy do niemożliwych ! Współczynnik ponad 100 oznaczałby, że więcej takiego białka ulega wbudowaniu, aniżeli rozpadowi i eliminacji, co samo w sobie tworzy dodatni bilans azotowy - efekt anaboliczny. To przeczy podstawowemu dogmatowi nauk o żywieniu, głoszącemu, że spożywane białko nie jest magazynowane w organizmie, tak, jak np. tłuszcze i węglowodany. Wobec powyższego, żadne białko nie może przekroczyć BV 100, a już sama ta wartość przeznaczona jest tylko i wyłącznie dla białka endogennego.

W życiu dorosłym, w normalnych warunkach, jeżeli spożywamy więcej białka, aniżeli limit niezbędny do wyrównania bilansu azotowego, jego nadmiar jest degradowany i usuwany poza organizm - równowaga azotowa zostaje zachowana - bilans azotowy wychodzi na 0. Jeżeli natomiast poddamy organizm znacznemu przeciążeniu, np. intensywnemu wysiłkowi fizycznemu, ten zaczyna wytwarzać więcej hormonów anabolicznych, intensyfikujących syntezę białek, które umożliwiają ich zatrzymywanie - tworzenie dodatniego bilansu azotowego. To hormony, a nie bezpośrednio poziom spożycia białka, decydują ostatecznie o wartości bilansu azotowego ! Zatem ilość spożytego białka nie wpływa bezpośrednio na zachowanie równowagi azotowej. Z tego też powodu, hormony takie, podawane z zewnątrz, są skutecznymi lekami anabolicznymi, stosowanymi w lecznictwie i zakazanym dopingu farmakologicznym.

Dlaczego białka o wartości większej niż BV 100 ?

Kiedy po raz pierwszy ustalono wskaźnik BV dla wąskiej frakcji białek, określanej skrótem WPI, wyizolowanej z długo niedocenianego produktu technologii mleczarskiej - serwatki, naukowcy byli zdumieni. Otrzymanie BV wynosiło 159. Interpretacja tego wyniku na tamtą chwilą nie była możliwa i nie podjął jej się żaden z naukowców. Dopiero kilka lat po tym zdarzeniu naukowcy połączyli fakty i zdarzenia, aby zinterpretować co oznaczało BV 159.

Każde białko rozdzielane jest na mniejsze elementy i trawione na drobne aminokwasy, które następnie wchłaniane są do organizmu i ponownie odbudowywane. Początkowo do krwi, a z niej do innych tkanek organizmu, w całości, mogą być wchłaniane tylko białka hormonalne, a więc tylko wytworzone we wnętrzu organizmu, wydzielane do krwiobiegu przez wyspecjalizowane gruczoły. Proces taki jest perfekcyjnie kontrolowany przez precyzyjne mechanizmy receptorowe. Jednak, te same, precyzyjne mechanizmy receptorowe sprawiają, że organizm matki może zaopatrywać w białka hormonalne niewykształcony dostatecznie układ hormonalny noworodka. Białka hormonalne nie należą do białek, których niedobór możemy uzupełnić w diecie. Nad prawidłową pracą czuwają odpowiedzialne za to gruczoły, o niezwykle dokładnych mechanizmach działania.

Z obserwacji wynika, że organizm matki wydziela białka hormonalne nie tylko do krwiobiegu, ale również do pierwotnego pokarmu noworodka - mleka. Dzięki obecności w przewodzie pokarmowym odpowiednich receptorów, wrażliwych na takie hormony, całe białka hormonalne przedostają się do krwi dziecka, a stąd do innych tkanek. Niektóre z tych białek to hormony anaboliczne, podobne do somatotropiny, wspomagające intensywnie wzrastający organizm. Generalnie, w życiu dorosłym, człowiek nigdy nie stykał się z nimi, gdyż technologie mleczarskie niestety, zawsze skutecznie je eliminowały. Do czasu, gdy jeden z naukowców, postanowił całkowicie wyizolować z białek serwatki WPI - frakcji, obfitującej w anaboliczne hormony białkowe.

Izolat białka serwatki (WPI) BV 159 - jak wygląda to w praktyce

W praktyce, systematyczna suplementacja frakcji izolatu białka serwatki WPI oznacza dokładnie to samo, co podawanie sobie hormonu wzrostu. Jednak w przeciwieństwie do typowej kuracji hormonalnej, nie narusza prawa sportowego, nie niesie zagrożenia dla organizmu, ale daje wymierny pożytek dla zdrowia. Izolat białka serwatki WPI nie tylko wpływa na rozbudowę muskulatury, również wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu, niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników i wydłuża czas życia (u zwierząt laboratoryjnych aż o 60%). BV 159 frakcji izolatu białka serwatki WPI daje też wymierną oszczędność w konsumpcji białek. Jeżeli by WPI potraktować, jako jedyne źródło białka pokarmowego, sportowcowi - siłaczowi wystarczy ok. 88 g, zamiast zalecanych 140-tu.

Należy jednak wyraźnie zaznaczyć - działanie sensu stricte anaboliczne wykazują jedynie frakcje pełnych, nie denaturowanych, izolowanych białek serwatkowych (WPI) oraz ich hydrolizaty. Koncentraty białek serwatkowych (WPC) są znakomitym źródłem białka pokarmowego o BV 104, idealnie uzupełniającym sportową dietę, jednak o jedynie niewielkiej aktywności anabolicznej. Z WPC należy korzystać tylko wówczas, gdy głównym celem jest uzupełnienie diety w białko o najwyższej wartości pokarmowej. Znacznie droższe izolaty białka serwatki WPI i jego hydrolizat to już nie tylko suplementy białkowe, ale jednocześnie skuteczne, bezpieczne, dozwolone i zdrowe anaboliki. Sięgajcie po izolat białka serwatki wtedy, kiedy zależy Wam na szybkim przyroście siły i masy. Każdej osobie aktywnej fizycznie, która chce przyspieszyć efekty swojej pracy zaleca się stosowanie WPI - izolatu białka serwatki.

Skład produktu Pure Whey Isolate 95 (smak czekoladowy):
Wartość odżywcza: w 100 g w jednej porcji
30 gram
Wartość energetyczna 1473 kJ/ 352,5 kcal 440,1 kJ/ 105,3 kcal
Białko 86 g 25,8 g
Węglowodany 1 g 0,3 g
- w tym cukry 1 g 0,3 g
Tłuszcz 0,5 g 0,1 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g 0,1 g
Błonnik pokarmowy 0 g 0 g
Sód <0,3 g <0,1 g
PROFIL AMINOKWASOWY
L-kwas glutaminowy 14985 mg 4496 mg
L-leucyna 9278 mg 2783 mg
L-kwas asparaginowy 9018 mg 2705 mg
L-lizyna 9885 mg 2966 mg
L-prolina 4682 mg 1405 mg
L-walina 4769 mg 1431 mg
L-izoleucyna 5288 mg 1587 mg
L-treonina 5463 mg 1639 mg
L-alanina 4422 mg 1327 mg
L-seryna 3729 mg 1119 mg
L-fenyloalanina 2601 mg 780 mg
L-tyrozyna 2515 mg 754 mg
L-arginina 1994 mg 598 mg
L-glicyna 1474 mg 442 mg
L-metionina 1908 mg 572 mg
L-histydyna 1474 mg 442 mg
L-cysteina 2168 mg 650 mg
L-tryptofan 1041 mg 312 mg

Składniki: 97,5% izolat białek serwatkowych (z mleka), aromaty; regulatory kwasowości - kwas cytrynowy, kwas jabłkowy (dla wszystkich rodzajów smaków truskawkowych), substancje zagęszczające - guma ksantanowa, sól sodowa karboksymetylocelulozy, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, witaminy (kwas L-askorbinowy - wit.C, octan DL-α-tokoferylu - wit. E, nikotynamid - niacyna, D-biotyna, octan retinylu - wit.A, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, chlorowodorek pirydoksyny - wit.B6, cholekalcyferol - wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy - folian, monoazotan tiaminy - wit.B1, ryboflawina - wit.B2, cyjanokobalamina - wit.B12), barwniki: koszenila (dla wszystkich rodzajów smaków: truskawkowych, truskawkowo-kiwi, wiśniowych, wiśniowo-bananowych), E 150c (dla wszystkich rodzajów smaków: tiramisu, toffi, czekoladowych, ice coffee, kawowych, capucino, orzechów laskowych), ryboflawina, E 133 (dla wszystkich rodzajów smaków pistacjowych).

    Opis i charakterystyka odżywki na masę mięśniową Olimp Pure Whey Isolate 95:
  • 1 porcja = 30 gram izolatu białka serwatki
  • Ilość porcji w opakowaniu: 20 lub 73
  • Zawartość opakowania: 600 gram (folia) lub 2200 gram (puszka)
    Sposób przygotowania odżywki:
  • 1 porcję odżywki (30 g tj. 2,3 miarki) należy rozpuścić w ok. 200 - 300 ml przegotowanej chłodnej wody, mleka dokładnie wymieszać. Zaleca się stosować mikser. Nie gotować. Odżywkę białkową Olimp Pure Whey Isolate 95 należy spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
    Zalecany sposób spożycia:
  • Dni treningowe: 1 porcja rano po przebudzeniu, 1 porcja po treningu, 1 porcja przed snem
  • Dni nietreningowe: 1 porcja rano po przebudzeniu, 1 porcja między posiłkami, 1 porcja przed snem