149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

OLIMP Whey Pro Isolate 1000g (33 porcje)

Producent: Olimp
OLIMP Whey Pro Isolate 1000g (33 porcje)
OLIMP Whey Pro Isolate 1000g (33 porcje)
Cena:
85,00 zł
Ilość
Dostępność:
Chwilowo niedostępny
Wysyłka w ciągu 24h:
dotarcie 1-3 dni roboczych (zobacz cennik)
Popularność
Ilość osób stosujących ten produkt: 168
O produkcie:
Olimp Whey Pro Isolate Odżywka oparta o czysty izolat białka serwatkowego, które cechuje się wysoką wartością biologiczną. Ma istotne znaczenie dla budowy beztłuszczowej masy mięśniowej i regeneracji potreningowej. Jest dobrze rozpuszczalna i błyskawicznie wchłanialna przez organizm. ...
banner

Olimp Whey Pro Isolate

Odżywka oparta o czysty izolat białka serwatkowego, które cechuje się wysoką wartością biologiczną. Ma istotne znaczenie dla budowy beztłuszczowej masy mięśniowej i regeneracji potreningowej. Jest dobrze rozpuszczalna i błyskawicznie wchłanialna przez organizm. Suplementacja Whey Pro Isolate polecana jest w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na proteiny wśród sportowców uprawiających kulturystykę lub fitness.

Białko stanowi źródło materiału budulcowego dla mięśni. Dodatni bilans azotowy jest kluczem do przyrostu masy mięśni. Dzienne zapotrzebowanie na białko dla aktywnych kulturystów wynosi 1,8-2,0g na każdy kilogram masy ciała, co odpowiada w przybliżeniu 25-30% kalorii.

Białka należą do grupy związków organicznych zawierających azot. Odkryto je ponad 150 lat temu i nazwano proteinami. Są one głównym materiałem budulcowym organizmu (stanowią około 15% masy ciała ludzkiego - głównie masy mięśniowej). Są głównym składnikiem większości enzymów i hormonów regulujących przemiany metaboliczne, przyczyniają się również do odtruwania organizmu.

Substancjami z których powstają białkaaminokwasy. Wzrost ilości energii czerpanej z aminokwasów następuje na skutek adaptacji organizmu do długotrwałego wysiłku wytrzymałościowego. Aby utrzymywać bardzo ważną równowagę azotową, codziennie należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka. Przy intensywnym wysiłku fizycznym trzeba zwiększyć jego ilość.

Aby osiągnąć pożądany przyrost masy mięśniowej i siły, konieczne jest uzyskanie dodatniego bilansu azotowego ( białko zawiera około 16% azotu ). Jest to spożycie azotu w całodobowej diecie minus straty (pot, kał, mocz). Stąd tak ważne w odżywianiu się każdego kulturysty są koktajle proteinowe. Należy je pić praktycznie o każdej porze dnia - zarówno przed, jak i po treningu. Istnieje wiele rodzajów białka, w zależności od przyswajalności najbardziej liczące się to : białko z jaja kurzego, białko serwatkowe i białko sojowe.

By rozłożyć pokarmy proteinowe ciało potrzebuje około 20-25% więcej energii niż przy rozbijaniu tłuszczu czy węglowodanów. Jeśli zjesz 1000 kalorii z czystych protein z tego 200 zostaje już spalone podczas rozkładu i trawienia tych właśnie protein. Trzeba pamiętać o tym, że zarówno tłuszcze, jak i węglowodany zużywają tylko 5% energii, jaką zapewniają, na swój metabolizm. Dlatego też w całościowy termogeniczny efekt pokarmu (TEP - wzrost tempa metabolizmu, temperatury ciała) dla mniejszego posiłku daje nam 10% wzrost podstawowego tempa metabolizmu. Całkowity TEP dla pokarmu zawierającego ponadprzeciętną ilość protein może pozwolić na przetwarzanie większej ilości kalorii przy pomocy samej tylko diety. Badania potwierdziły, że dieta dawała 2,7 razy większe zużycie energii po posiłku.

Oznacza to, że posiłek składający się z 68% z protein pozwala na spalenie 2,7 razy więcej kalorii po jego zjedzeniu niż posiłki bogate w węglowodany albo tłuszcze. Każdy posiłek zawierał zbliżoną liczbę kalorii. W najnowszym i chyba najlepszym badaniu,laboratorium dr Astrupa z Kopenhagi przeprowadziło losową próbę leczenia otyłości przy pomocy protein lub węglowodanów.

Sześćdziesięcioro pięcioro zdrowych, ale otyłych, dorosłych osób losowo przypisanych zostało do diet bogatych w węglowodany (węglowodany - 58%, proteiny - 12%) bądź bogatych w białko (proteiny - 25%, węglowodany - 45%) na okres 6 miesięcy. Źródłem protein w diecie była wołowina, wieprzowina, drób, baranina i otręby. Węglowodany pochodziły z warzyw, owoców, chleba, ryżu, pasty i zwyczajnych słodyczy. Każdy badany ograniczał ilość tłuszczu do 30% dziennego spożycia kalorii.

Wszyscy badani byli zmuszeni przyjmować posiłki wyłącznie od Departamentu ds. Odżywiania i w ten sposób nadzorowano przestrzeganie diety i wybór pokarmów. Naukowcy sprawdzali zmianę wagi ciała, ogólną i punktową utratę tłuszczu,zmiany w strukturze lipidów. Dieta zawierająca 25% protein przyniosła utratę 9 kilogramów a 12% dała efekt w postaci utraty 5 kilo. Jest to różnica rzędu 45%.

Silną stroną diety wysokoproteinowej było to, że aż 25% badanych straciło ponad 10 kilo, podczas gdy drugiej grupie stało się udziałem tylko 9%. Po sześciu miesiącach grupa wysokobiałkowa straciła o wiele więcej tłuszczu - średnio 7,6 kilo wobec 4,3 kilo w grupie wysokowęglowodanowej. Wnioskiem który wyciągnięto z tych badań jest stwierdzenie że dieta bogatsza w białka przyniosła większą utratę wagi niż dieta bogatsza w węglowodany.

Dlatego okrojona dieta węglowodanowa połączona z rozsądnym spożyciem protein przynosi znaczną utratę wagi i tłuszczu i jednocześnie zapewnia, że każdy posiłek jest bardziej sycący. Niektórzy dietetycy i zawodowi lekarze błędnie twierdzą, że diety bogate w białka mogą prowadzić do wypłukania wapnia z kości,co powoduje osteoporozę. Pomimo tego, że wiemy, iż diety wysokobiałkowe mogą naruszać utrzymanie stabilności wapnia w organizmie, nauka nie dowiodła jeszcze, że spożycie protein negatywnie wpływa na równowagę wapniową zdrowych ludzi.

Departament Biologii Ludzkiej Uniwersytetu w Maastricht rozpoczął doświadczenia oceniające wpływ zarówno 12% jak i 21% diety proteinowej na równowagę wapniową. Pięćdziesięcioro pięcioro dorosłych (młodych i starszych) wzięło udział w doświadczeniach. Naukowcy stwierdzili, że w grupach wiekowych nie ma różnic w równowadze wapniowej spowodowanych odmiennymi ilościami spożywania protein.

Aby pogłębić badania przeprowadzono analizę tych czynników oddzielnie i ponownie stwierdzono, że zwiększenie ilości wchłanianych protein nie miało negatywnego wpływu na równowagę wapniową. Stąd wniosek, że spożycie protein nie wpływa na ilość wapnia w organizmie. Aby określić czy rodzaj przyjmowanych białek ma wpływ na ich metabolizm, ta sama grupa naukowców z Uniwersytetu w Maastricht przyglądała się działaniu białek zwierzęcych i roślinnych.

Diety opierały się albo na odpowiedniej mieszance obu rodzajów lub pobierały wyższy procent z jednego ze źródeł. Doświadczenie trwało przez trzy tygodnie i obejmowało pomiary utleniania białek, metabolizmu i równowagi azotowej. Naukowcy stwierdzili, że rezultaty są bardzo interesujące. Okazało się, że dieta oparta w większym stopniu na białkach zwierzęcych powodowała mniejszy rozpad protein niż dieta z przewagą protein roślinnych.

Oznacza to w zasadzie, że rozpad protein w organizmie podczas ich spożywania jest wolniejszy, jeżeli większość protein w diecie pochodzących ze źródeł zwierzęcych. Specjaliści żywieniowi uważają, że proteiny pochodzenia roślinnego są mniej złożone i niekompletne, więc takie rezultaty nie powinny dziwić. Wiadomością, którą należy zapamiętać jest to, że nie należy w diecie polegać tylko na jednym rodzaju źródła protein. Połączenie tych źródeł powinno cię zaprowadzić do celu.

Jako przykład niech posłuży fakt, że kulturyści - wegetarianie nigdy nie osiągają swojego pełnego potencjału. Magia protein leży w sposobie ich zastosowania w diecie. Krótko mówiąc diety, które mieszczą się w przedziale od 12% do 30% protein są raczej bezpieczne, powodują utratę wagi, zachowują chudą masę ciała i zazwyczaj dobrze smakują.

Jeżeli ktoś ma skłonności do kamieni nerkowych, chorób nerek albo pewnych rodzajów zaburzeń wątrobowych, spożywanie dużych ilości protein może być problemem. Zdarza się, że jedzenie jest przeszkodą. Kiedy nie masz wystarczającej ilości pożywienia, do gry wkraczają suplementy. Jeżeli chodzi o proteiny to pierwsze miejsce zajmuje serwatka a drugie jest jajko z niewielką stratą.

Izolaty i hydrolizaty białek serwatkowych wchodzące w skład odżywki białkowej Olimp Whey Pro Isolate charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Izolaty,pozyskiwane w procesie wymiany jonowej, nie denaturowane, zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych - beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy,fosfoglikoprotein, proteaz i peptonów.

Hydrolizaty białka zachowują aktywność proteaz, peptonów, peptydów i mikropeptydów serwatkowych oraz stanowią najobfitsze źródło pokarmowe wolnych aminokwasów. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane i hydrolizowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródła wolnych aminokwasów i białek pokarmowych dla osób aktywnych w tym uprawiających kulturystykę i fitness.

Wysoką wartość odżywczą Olimp Whey Pro Isolate zawdzięcza najwyższej, możliwej przyswajalności oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych, izolowanych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich hydrolizy peptydów i mikropeptydów.

Substancje te działają podobnie do peptydowych, anabolicznych czynników wzrostowych. Ułatwiają transport aminokwasów do komórek mięśniowych i stymulują anabolizm. Tworzą barierę antyoksydacyjną. Stabilizują lizosomy i hamują aktywność katabolicznych enzymów lizosomalnych. Wzmacniają układy: krążenia, nerwowy i odpornościowy. Dodatek glutaminy i tauryny (depozytów organicznego azotu) znacząco podnosi wskaźnik bilansu azotowego kompozycji izolatu i hydrolizatu białek serwatkowych co wyjątkowo potęguje aktywność antykataboliczną i anaboliczną tej wyjątkowej odżywki białkowej.

Suplementacja odżywką białkową Olimp Whey Pro Isolate to właściwe rozwiązaniedla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, dążących do szybkiego rozwoju masy i siły mięśniowej, głównie sportowców wyczynowych,osób aktywnych w tym uprawiających kulturystykę i fitness.

Producent odżywki białkowej opartej na najwyższej jakości czystym izolatcie (WPI) oraz hydrolizacie (WPH) białek serwatkowych - Whey Pro Isolate :
Olimp Laboratories

Zobacz wszystkie suplementy i odżywki marki Olimp Laboratories.

    Skład odżywki białkowej Olimp Whey Pro Isolate :
  • izolaty białek serwatkowych
  • hydrolizaty białek serwatkowych
  • peptyd glutaminowy
  • l-glutamina
  • tauryna
  • lecytyna (substancja wzbogacająca)
  • aromaty identyczne z naturalnymi
  • substancja słodząca acesulfam K
  • składniki mineralne (chlorek chromu, fumaran żelazawy, jodek potasu, siarczan manganu, molibdenian sodu, selenian sodu)
  • witaminy (C, niacyna, E, kwas pantotenowy, ryboflawina, B6, tiamina, folacyna, B12)
    Wartość odżywcza w 100 g wysokiej jakości odżywki białkowej Olimp Whey Pro Isolate :
  • Wartość energetyczna - 1467,3 kJ (351,00 kcal)
  • Białko - min. 85,00 g (90 g w suchej masie)
  • Tłuszcz - 1,2 g
  • Węglowodany - 0,0 g
  • Lecytyna - 85,0 mg
  • Cholina - 19,5 mg
  • Inozytol - 11,5 mg
  • Tauryna - 500,0 mg
  • L-glutamina - 280,0 mg
    Sposób użycia odżywki zawierającej izolat oraz hydrolizat białek serwatkowych Olimp Whey Pro Isolate :
  • Przeciętnie stosuje się od 1 - 3 porcji dziennie
  • rano po przebudzeniu, między posiłkami, po treningu oraz przed snem.
    Sposób przygotowania gotowego koktajlu białkowego :
  • 1 porcję odżywki białkowej Olimp Whey Pro Isolate (30 g tj. 2,3 miarki) rozpuścić w ok. 200 - 300 ml przegotowanej chłodnej wody lub odtłuszczonego mleka, dokładnie wymieszać
  • zaleca się stosować mikser, nie gotować
  • koktajl należy spożywać bezpośrednio po przygotowaniu