149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

OLIMP Whey Pro Matrix 750 g

Producent: Olimp
OLIMP Whey Pro Matrix 750 g
OLIMP Whey Pro Matrix 750 g
Cena:
57,59 zł
Ilość
Dostępność:
Chwilowo niedostępny
Wysyłka w ciągu 24h:
dotarcie 1-3 dni roboczych (zobacz cennik)
Popularność
Ilość osób stosujących ten produkt: 487
O produkcie:
Olimp Whey Pro Matrix to unikalna i wyjątkowa kompozycja odżywki białkowej , opartej na koncentracie (WPC), izolacie (WPI) oraz hydrolizacie (WPH) białek serwatkowych . Olimp Whey Pro Matrix został wzbogacony o glutaminę i taurynę (antykataboliki), aktywatory metaboliczne (cholinę i ...
banner

Olimp Whey Pro Matrix to unikalna i wyjątkowa kompozycja odżywki białkowej, opartej na koncentracie (WPC), izolacie (WPI) oraz hydrolizacie (WPH) białek serwatkowych. Olimp Whey Pro Matrix został wzbogacony o glutaminę i taurynę (antykataboliki), aktywatory metaboliczne (cholinę i inozytol) oraz specjalnie dobrane witaminy i minerały.


produkt wolny od bialka sojowego

Białko serwatkowe kojarzy nam się przede wszystkim z kulturystami i sportowcami wyczynowymi.

Faktycznie, są to osoby regularnie zażywające białko serwatkowe, ale nie jest to odżywka białkowa zarezerwowana wyłącznie dla tej grupy sportowców. Białko serwatkowe jest składnikiem odżywek produkowanych dla niemowląt, ponieważ zawierają alfalaktalbuminy, główne białka znajdujące się w mleku karmiącej matki. Z klinicznego punktu widzenia lekarze preferują białko serwatkowe, gdyż wspomaga system immunologiczny i jest łatwo trawione.

Białko serwatkowe jest tak naprawdę odżywką białkową dla wszystkich - bez względu na wiek i stan zdrowia. Badania naukowe prowadzone z udziałem zdrowych i chorych ochotników mają na celu wsparcie walki z kilkoma głównymi chorobami ówczesnych czasów. Prowadzi się badania mające na celu ocenę wpływu białka serwatkowego na chorych na raka, opryszczkę, nadwagę i otyłość oraz na zanik mięśni u osób starszych.

Każdy kulturysta i entuzjastka fitness powinni do tej pory przynajmniej usłyszeć o białkach pochodzących z serwatki, jeżeli ich sobie jeszcze nie kupili. W ostatnich latach serwatka spowodowała spore poruszenie w świecie kulturystyki. Wszędzie można ją kupić. Można ją dostać w proszku, w płynie a nawet można białkowy koktajl wypić w klubowym barze. Nie ma co do tego wątpliwości,serwatka jest na fali.

Ta eksplozja popularności białka serwatkowego może być związana z ostatnimi odkryciami potwierdzającym fakt, że białka serwatki wspomagają rozwój mięśni. Prawdą jest, że cały ten szum w pewnym stopniu spowodowany został przez agresywną reklamę, ale tak, czy tak białka serwatki zyskują coraz większe zainteresowanie ze strony lekarzy, naukowców, specjalistów od odżywiania,trenerów a szczególnie ze strony kulturystów.

Coraz więcej ćwiczących odkrywa, że serwatka jest nadrzędnym źródłem białek. I nie są oni w tym przekonaniu osamotnieni. Poważne badania również podkreślają wartości tego ubocznego produktu (powstającego podczas wytwarzania serów) jako środka mającego wpływ na wzrost mięśni. Zanim jednak ktokolwiek będzie w stanie w pełni wyciągnąć korzyści ze spożywania białek serwatki powinien zapoznać się z naukową dokumentacją dotyczącą dziennego zapotrzebowania na białka.

Badania naukowe potwierdzają to, co ćwiczący głosili już od dawna: że potrzebują oni dużo więcej białek niż przeciętne nie zajmujące się sportem osoby. Nawet w konwencjonalnych, profesjonalnych, kołach eksperci zgadzają się obecnie z tym, że dzienna dawka białek dla sportowców z dyscyplin siłowych i kulturystów powinna wynosić 1,8 g na każdy kilogram wagi ciała. Jest to 225% więcej od obecnie rekomendowanej dziennej dawki. Pamiętacie co to są rekomendowane dawki? Są to te fikcyjne wielkości do których (wielokrotnie niedoszkoleni) tak zwani eksperci zawsze odnoszą, kiedy chcą powiedzieć co nam potrzebne, jeśli chodzi o środki odżywcze - niezależnie od tego jak się trenuje.

Ćwiczący, potrzebują dodatkowej ilości białek i to z wielu powodów. Dwoma podstawowymi są naprawy i wzrost. Ostro trenując niszczymy mięśnie. Odpoczywając naprawiamy je. Jeżeli odpoczynek nie jest wystarczająco długi mięśnie się zregenerują, ale bez odpowiedniej lości białek nie będą rosły. Dzienne zapotrzebowanie na białka można spełnić korzystając z wielu źródeł.

Jednak jak twierdzi nauka, najbardziej optymalnym wyborem jest białko serwatkowe. Jako źródło białek, serwatka zdobywa najwyższe uznanie wśród naukowców na całym świecie. W części, dlatego, że serwatka jest doskonałym źródłem podstawowych aminokwasów. Podstawowe aminokwasy są tymi związkami, których organizm sam nie produkuje, więc muszą pochodzić ze spożywanych posiłków. Białka serwatki zawierają również bardzo duże ilości aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach BCAA tj: leucynę, izolecynę i walinę.

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach BCAA są unikalne, a to z tego powodu, ulegają przemianie w mięśniach, nie w wątrobie. Dostarczają one dwóch trzecich z całości zapotrzebowania na białka, co jest ważne dla kulturystów i osób ćwiczących fitness, gdyż trening zwiększa to zapotrzebowanie. Odpowiedni poziom tych aminokwasów we krwi jest zabezpieczeniem przeciwko utracie masy i siły mięśni. Antykatabolik - białko serwatkowe bogate jest również w aminokwas, zwany tauryną, który wspomaga rozwój mięśni na poziomie komórkowym. Poza tym, serwatka zawiera też duże ilości glutaminy, której ilość w organizmie unosi blisko 60% ilości wszystkich aminokwasów.

Glutamina odgrywa bardzo ważną rolę we wzroście mięśni. Rola ta jest unikalna: może ona być zużyta przez organizm jako paliwo albo do produkcji białek lub innych ważnych związków i aminokwasów. Szczególnie wysoka koncentracja glutaminy ma miejsce w komórkach mięśniowych. Jeżeli nie będzie się jadło posiłków zawierających odpowiednie ilości glutaminy, jak na przykład białka surowicze, to organizm zacznie rozkładać tkankę mięśniową, by zaopatrzyć w ten związek resztę organizmu. Przeprowadzone ostatnio badania wykazują, iż suplementy glutaminy zapobiegają niszczeniu mięśni. Zaledwie kilka porcji serwatki dziennie utrzyma zapasy glutaminy w mięśniach i zapobiegnie ich rozpadowi.

Białka serwatkowe zawierają specjalny typ antyciał zwanych immunoglobulinami, które odgrywają specyficzną rolę w systemie immunologicznym. Atakują one obce substancje, które dostają się do organizmu. Wygląda na to, że te substancje pomagają systemowi immunologicznemu w bardziej skutecznym wykonywaniu swojego zadania. Białko serwatkowe łatwo ulega trawieniu. Organizm przyswaja go dużo łatwiej niż inne rodzaje białek. Właściwości biologiczne serwatki są też dużo lepsze niż kiedykolwiek innego źródła białek.

    Spożycie białka serwatkowego zawartego w odżywce białkowej Olimp Whey Pro Matrix zapewnia:
  • efektywną budowę masy mięśniowej
  • zwiększoną odporność systemu immunologicznego organizmu
  • wysoką koncentrację aminokwasów rozgałęzionych BCAA działających anaboliczne
  • działanie antykataboliczne, dzięki utrzymaniu odpowiednich zapasów glutaminy w mięśniach
  • podwyższony poziom aktywności hormonu wzrostu, którego ilość zwiększa się proporcjonalnie do ilości i jakości spożywanego białka serwatkowego.

Producent odżywki białkowej zawierającej białka serwatki w postaci koncentratu, izolatu oraz hydrolizatu serwatki - Whey Pro Matrix :
OLIMP

Zobacz wszystkie suplementy i odżywki marki Olimp.

Wartość odżywcza odżywki białkowej Olimp Whey Pro Matrix 100 g koncentratu zawiera co najmniej
Wartość energetyczna 1593,0 kJ
381,0 kcal
Białko 80,0 g
Tłuszcz 3,0 g
Węglowodany 8,5 g
Lecytyna 30,0 mg
Cholina 6,9 mg
Inozytol 4,2 mg
Tauryna 500,0 mg
L-glutamina 240 mg
    Profil aminokwasowy Whey Pro Matrix na 100g:
  • Aminokwasy łączenie 80000mg
  • Kwas glutaminowy 14089mg
  • Leucyna 8400mg
  • Kwas asparaginowy 8400mg
  • Lizyna 7470mg
  • Prolina 5300mg
  • Walina 4500mg
  • Izoleucyna 5000mg
  • Treonina 5400mg
  • Alanina 3800mg
  • Seryna 4070mg
  • Fenyloalanina 2560mg
  • Tyrozyna 2460mg
  • Arginina 1810mg
  • Glicyna 1400mg
  • Metionina 1640mg
  • Histydyna 1330mg
  • Cysteina 900mg
  • Tryptofan 1470mg
    Skład szczegółowy Olimp Whey Pro Matrix:
  • koncentraty białek serwatkowych
  • izolaty białek serwatkowych
  • hydrolizaty białek serwatkowych
  • fruktoza
  • tauryna
  • lecytyna (substancja wzbogacająca)
  • peptyd glutaminowy
  • l-glutamina
  • aromaty identyczne z naturalnymi
  • substancja słodząca acesulfam K
  • witaminy (C, niacyna, E, kwas pantotenowy, ryboflawina, B6, tiamina, folacyna, B12)
  • składniki mineralne (chlorek chromu, fumaran żelazawy, jodek potasu, siarczan manganu, molibdenian sodu, selenian sodu)
    Sposób użycia Olimp Whey Pro Matrix:
  • 1-3 porcji dziennie po przebudzeniu, pomiędzy posiłkami, po treningu, przed snem.
  • 1 porcję (35 g tj. 96 jednostek miarki Olimp lub 5,5 płaskich łyżek stołowych ) rozpuścić w 150ml wody.