149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

OLIMP ZMA 60 kaps.

Producent: Olimp
OLIMP ZMA 60 kaps.
OLIMP ZMA 60 kaps.
Cena:
39,68 zł
Ilość
Dostępność:
Chwilowo niedostępny
Wysyłka w ciągu 24h:
dotarcie 1-3 dni roboczych (zobacz cennik)
Popularność
Ilość osób stosujących ten produkt: 137
O produkcie:
 ZMA firmy Olimp to naturalna niesterydowa anaboliczno-antyoksydacyjna formuła wspomagająca regenerację.Suplement zawierający unikalny układ pierwiastków : cynku , magnezu oraz witaminy B6 . Substancje wchodzące w skład tego suplementu diety są niezbędne do  ochrony organizmu. ZMA firmy ...
banner

 ZMA firmy Olimp to naturalna niesterydowa anaboliczno-antyoksydacyjna formuła wspomagająca regenerację.Suplement zawierający unikalny układ pierwiastków :cynku , magnezu oraz witaminy B6. Substancje wchodzące w skład tego suplementu diety są niezbędne do  ochrony organizmu. ZMA firmy Olimp chroni przed szkodliwymi skutki związanymi z wysiłkiem fizycznym, chorobami i urazami oraz  stresem.

Olimp ZMA wpływa na zwiększenie poziomu i aktywności testosteronu, podnosi poziom IGF-I oraz leptyny, które są odpowiedzialne za lepsze wykorzystanie energii, zwiększenie wydolności i siły organizmu. Olimp ZMA zmniejsza katabolizm białek, wspomaga wzrost masy mięśniowej, zapobiega skurczom mięśni, łagodzi bóle związane z przetrenowaniem. Olimp ZMA przeciwdziała uciążliwym skutkom przetrenowania, wspomaga regenerację organizmu, zapobiega wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Ponadto zwiększa koncentrację i przyczynia się do głębokiego, relaksującego snu. Zapotrzebowanie na cynk i magnez oraz witaminę B6 wchodzące w skład, wzrasta wraz ze wzmożoną aktywnością fizyczną. Olimp ZMA polecane jest dla sportowców wszystkich dyscyplin oraz dla ludzi aktywnych fizycznie.

CYNK

Cynk - działa w naszym organizmie jak policjant kierujący ruchem. Nadzorując pracę systemów enzymatycznych, wpływa na wiele procesów przemiany materii. Jest składnikiem wielu enzymów, które są odpowiedzialne za kilka tysięcy zadań: od wzrostu komórek do wytwarzania testosteronu (hormonu płciowego). Cynk jest magazynowany w organizmie w niewielkich ilościach, dlatego zachodzi potrzeba regularnej jego dostawy. Jeśli chociaż tylko przez tydzień będzie go za mało, spowalnia się rozwój mięśni i słabnie system immunologiczny (możliwość przeciwstawiania się chorobom).

Cynk jest niezbędny w syntezie białka i przy wytwarzaniu DNA. Wspomaga powstawanie insuliny (hormonu trzustki, potrzebnego do regulacji przemiany cukrów). Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Zapewnia prawidłowy rozwój narządów rozrodczych oraz czynność prostaty. Reguluje zdolność skurczu mięśni. Według najnowszych badań, cynk korzystnie wpływa na czynność mózgu oraz na skuteczność leczenia schizofrenii. Przyspiesza gojenie się ran, pomaga w leczeniu dolegliwości związanych z przerostem prostaty, a także może być pożyteczny w leczeniu bezpłodności.

Cynk obniża poziom cholesterolu w organizmie, korzystnie wpływa na proces wzrostu i sprawność umysłową, może pomóc w leczeniu niektórych zaburzeń umysłowych. Przywraca uczucie smaku i usuwa białe plamki z płytek paznokci. Z doświadczeń wynika, że niejednemu mężczyźnie, który ma zaburzenia potencji, mogą znacznie pomóc dodatki żywieniowe z cynkiem i witaminą B6. Właśnie z tego powodu, szczególnie mężczyźni powinni zadbać o odpowiedni poziom cynku w organizmie - niezależnie od tego, czy mają problemy z prostatą, czy też nie.

Podawanie cynku i magnezu osobom starszym wpływa korzystnie na ich samopoczucie. Kobiety,które mają nieregularne miesiączki,powinny zastosować suplementy cynkowe, zanim lekarz zaleci im kurację hormonalną. Głównym zagrożeniem ludzi mieszkających w dużych miastach jest ołów i kadm, które dostają się do powietrza z rur wydechowych samochodów oraz z dymu papierosowego. Przy zmniejszonej ilości cynku organizm pobiera więcej ołowiu i kadmu, ale jest też odwrotnie: zażywając cynk można zmniejszyć pobór tych trujących substancji.

Cynk stanowi więc ochronę przed szkodliwym działaniem zanieczyszczonego środowiska. Sportowcy potrzebują więcej cynku niż wynosi przeciętne zapotrzebowanie, ponieważ tracą dość dużo tego pierwiastka podczas treningów i zawodów. Sporo cynku znajduje się w mięsie, w owocach morza (ryby, kraby itd.) oraz w jajkach. Inne dobre źródła cynku to kiełki pszenicy, drożdże piwne, pestki dyni, mleko i musztarda.

Dzienna dawka cynku dla dorosłych mężczyzn zalecana przez Urząd ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration - FDA) w Stanach Zjednoczonych wynosi 15 mg. Pewne badania wykazały, że przeciętny amerykański posiłek dostarcza tylko połowę tej ilości (8,6 mg).W Polsce niestety sytuacja przedstawia się podobnie.

    Ważne informacje dotyczące suplementacji cynkiem :
  • dodatki żywieniowe zawierające cynk zwiększają zapotrzebowanie na witaminę A lub beta karoten, ponieważ cynk działa najlepiej razem z witaminą A, wapniem i fosforem.
  • w niektórych suplementach cynk występuje w postaci glukonianu lub siarczanu. W innych, bardziej nowoczesnych - w formie chelatowej. Jest to najlepszy sposób przyjmowania cynku, ze względu na fakt, że organizm tę właśnie formę przyswaja najlepiej.
  • jako dodatek żywieniowy polecana jest dzienna dawka 15 mg cynku, u sportowców może ona wzrosnąć nawet do 50 mg.
  • większe zapotrzebowanie na cynk występuje u osób chorych na cukrzycę i alkoholików.
  • granicę toksyczności w literaturze fachowej opisuje się różnie: bądź 150 mg dziennie, bądź 500 mg dziennie (powyżej tej ilości cynk może spowodować zatrucie).

MAGNEZ

Często w literaturze medycznej magnez nazywa się pierwiastkiem życia. Nazwa ta zda się sugerować ważną rolę magnezu w organizmie i jego wyjątkowe znaczenie w procesach życiowych. I tak jest w istocie, choć nauka wie o tym stosunkowo od niedawna, od chwili, gdy został rozszyfrowany mechanizm fotosyntezy. Wykryto bowiem, iż w chlorofilu, bez którego jest niemożliwe istnienie roślin, a co za tym idzie - zwierząt i człowieka, znajduje się właśnie magnez, który uczynnia proces fotosyntezy.

Fakt ten pobudził naukę do wnikliwych badań nad rolą magnezu dla zdrowia, a wyniki tych dociekań okazały się do tego stopnia znaczące, iż w świecie medycznym poświęcono temu pierwiastkowi wiele międzynarodowych konferencji i powstała ogromna literatura przedmiotu. Na gruncie polskim przede wszystkim prof. Julian Aleksandrowicz zajął się upowszechnianiem znaczenia magnezu oraz torowaniem drogi do studiów nad zastosowaniem tego pierwiastka do celów leczniczych.

Magnez katalizuje wiele procesów życiowych w ustroju, jest czynnikiem wzrostu, działa tonizująco, jest czynnikiem regenerującym żywe komórki, przywraca równowagę psychiczną i układu nerwowego, nerwu trójdzielnego, układu współczulnego, drenuje wątrobę powiększając ilość wydzielanej żółci, jest antyseptykiem wewnętrznym i zewnętrznym, regulatorem równowagi wapniowej, a w zależności od okoliczności może być antagonistą wapnia, wzmacnia reakcje obronne organizmu, zwalcza uczulenia, zwalcza procesy starzenia się, zwalcza podatność organizmu na powstawanie nowotworów, zwalcza miażdżycę i zakrzepy, działa profilaktycznie na zapalenie żył w sytuacjach pooperacyjnych, po połogach, przywraca moczowi odczyn kwaśny, gdyż obniża alkalozę krwi.

Magnez bierze udział w procesie termoregulacji, rozpuszcza kamienie nerkowe, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, stabilizuje układ chromosomalny, zmniejsza toksyczność jonów cynku, ułatwia wydalanie ołowiu z organizmu, co chroni przed ołowicą, współdziała z żelazem dwuwartościowym, który jest centralnym jonem cząsteczki hemoglobiny, współdziała z glikolem, który odtwarza upośledzoną sekwencję aminokwasów w lipidowych osłonkach mielinowych u chorych na SM, działa przeciwstresowo, przeciwanafilaktycznie, przeciwzapalnie ,ochrania przed promieniowaniem jonizującym, pobudza fagocytozę, działa relaksująco i znieczulająco.

Magnez osłabia arteriosklerozę i obniża poziom cholesterolu, działa odtłuszczająco, chroni przed uszkodzeniem mięśnia sercowego, utwardza wodę pitną czyniąc ją zdrowszą i korzystną dla niedociśnieniowców niezależnie od wieku, działa korzystnie przy białaczkach i przy hemoroidach, usuwa nieprzyjemny zapach potu, a często i skurcze w nogach, usprawnia pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego, a więc tarczycy, przytarczyc, przysadki, nadnercza itp.

Magnez łagodzi i uspokaja bezsenność i zdenerwowanie, działa przeciwwymiotnie i przeciwbiegunkowo, przywraca wewnętrzny spokój organizmowi, broni organizm przed zakażeniami, reguluje pracę przewodu pokarmowego, działa korzystnie na proces krzepnięcia krwi, na powstanie estrogenów, przeciwdziała schorzeniom pęcherza moczowego, zapaleniom prostaty i jej przerostowi, normalizuje funkcjonowanie trzustki i woreczka żółciowego, przeciwdziała zaburzeniom wzrostu u młodzieży, zaburzeniom u kobiet karmiących.

Ludziom zdrowym zaleca się 35 mg dziennie magnezu dla mężczyzn, 30 mg dla kobiet (karmiące i w ciąży - 45mg). Wprawdzie sam organizm jest producentem magnezu, o czym świadczy fakt, iż wydala tego pierwiastka więcej niż pobiera, nie mniej jednak należy dbać o to, by wraz z pożywieniem nasz ustrój otrzymywał potrzebną mu dawkę magnezu.

Do artykułów spożywczych bogatych w magnez należą: kakao, czekolada, migdały, orzechy, soja, jęczmień, mąka pszenna razowa, kukurydza, ryż. Pokarmy o umiarkowanej ilości magnezu: makrele, łososie, śledzie, makaron, mąka pszenna, banany, rodzynki, suszone śliwki, suszone brzoskwinie, groch, selery, ziemniaki w skórce. Względnie ubogie w magnez: cielęcina, wołowina, nerki, halibut, jabłka, gruszki, winogrona, wiśnie, melony, śliwki, pomarańcze, brzoskwinie, brokuły gotowane, kapusta, grzyby, cebula, rzodkiewka, sałata, pomidory, ogórki, jaja, mleko, śmietana, masło. Magnez występuje również w ziołach, a jego bogatszym źródłem są m.in. wrotycz, fiołek trójbarwny, przytulia biała, przelot złocisty, bobrek trójlistny, korzeń czarnego dzikiego bzu, dzika róża.

Niedobór magnezu powoduje liczne zaburzenia i choroby organizmu i objawia się nadmierną pobudliwością nerwowo - mięśniową,skłonnością do drgawek, pewnymi zaburzeniami układu nerwowego, zaburzeniami dotyczącymi serca i naczyń krwionośnych. Niedobór magnezu sprzyja chorobom psychicznym, nerwicowym, neurologicznym, stanom skurczowym, padaczkom, drgawkom. Skutki niedoboru są groźne i niekiedy, zwłaszcza jeśli nie nastąpiło w porę rozpoznanie, mogą prowadzić do kalectwa, a nawet być przyczyną zgonu!

Z mniej ostrych, ale dokuczliwych objawów występują: poranne zmęczenie nawet po wielu godzinach snu, pocenie się w nocy, nieprzyjemne sny lub bezsenność, arytmia serca, bóle stawów, dziąseł, zębów, wrażliwość na zmiany pogody, mrowienie w nogach i rękach, drgania powiek, utrata równowagi, nagłe zawroty głowy, wypadanie włosów, próchnica zębów, łamanie się paznokci, bóle głowy, zmęczenie, trudności w skoncentrowaniu myśli, zmienność nastroju, osłabienie układu odpornościowego.

Alkohol zwłaszcza w nadmiarze, przyczynia się do utraty magnezu, a jego przyswajanie staje się utrudnione w przypadkach nadmiernego spożywania witaminy D, wapnia i białka. Zapas magnezu w organizmie wyczerpuje się w nadczynności nadnerczy i przytarczyc. Przyswajanie magnezu utrudnia wiele środków farmaceutycznych.

Dla organizmu również szkodliwy jest nadmiar magnezu. W większych ilościach wykazuje on właściwości toksyczne, nadto hamuje odkładanie wapnia w organizmie. Lekarz zapisujący pacjentowi magnez staje więc przed delikatnym problemem. Nie ma obawy przedawkowania magnezu za pośrednictwem codziennego pożywienia, bowiem nasza powszednia dieta jest uboga w ten pierwiastek i raczej należy dokładać starań, by tak dobierać produkty spożywcze, aby dostarczać ustrojowi konieczną ilość magnezu.

Na naszym stole goszczą produkty oczyszczone, rafinowane, a więc niekiedy niemal zupełnie pozbawione tego pierwiastka. Klasycznym przykładem jest sól używana w kuchni. Ponieważ związki magnezowe powodują zawilgocenie soli kuchennej, toteż przyjął się zwyczaj jej rafinowania i rugowania z niej tego nadzwyczaj cennego pierwiastka. Bardzo wiele magnezu, bo aż 78 %, traci oczyszczone ziarno zbóż,fasolka szparagowa przerobiona na konserwę traci 56 %. Biały cukier zawiera 200 razy mniej magnezu niż ciemna melasa.

Na niedobór magnezu narażeni są mieszkańcy okolic, gdzie występuje woda miękka. Ma ona niekorzystny wpływ na serce. Natomiast woda twarda, dolomitowa, zawierająca w przybliżeniu dwa razy więcej wapnia niż magnezu, ma dobroczynny wpływ na serce. Ludzie korzystający z wody twardej mają na ogół niższe ciśnienie krwi, powolniejszy rytm serca, oraz niższy poziom cholesterolu od konsumentów wody miękkiej, nadto ich ciśnienie wraz z wiekiem nie wzrasta.

WITAMINA B6

Witamina B6 jest nazywana pirydoksyną, ale właściwie oznacza całą grupę związków. Obecnie znamy sześć biologicznie aktywnych form witaminy B6, wśród których poza pirydoksyną znajduje się m.in. pirydoksal i pirydoksamina. Są one rozpuszczalne w wodzie,a ich nadmiar jest wydalany przez organizm z moczem.

Witamina B6 jest wszechobecna i spełnia wiele różnych zadań. Przede wszystkim bierze udział w przemianie aminokwasów, czyli składników białka. Ułatwia rozkład białka na aminokwasy, stwarzając kwaśne środowisko. Włączając się w różne procesy biochemiczne,umożliwia przekształcanie aminokwasów w inne aminokwasy, aminokwasów w węglowodany lub tłuszcze, dzięki czemu nasze ciało magazynuje energię. Umożliwia przemianę tłuszczów i węglowodanów.

Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu takich związków białkowych jak enzymy, które aktywizują procesy organiczne, oraz hormony i hemoglobina. Bierze udział w powstawaniu prostaglandyn regulujących między innymi ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca. Witamina B6 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,gdyż ma wpływ na wytwarzanie substancji odgrywających tu ważną rolę, czyli serotoniny, dopaminy czy kwasu amino-masłowego.

Obecność witaminy B6 zwiększa też odporność organizmu i łagodzi skutki uboczne niektórych leków, na przykład tych, które są stosowane w leczeniu nowotworów. Wspomaga leczenie nerek, gdyż zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego z moczem, co zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Stosuje się ją również w leczeniu astmy, a także w schorzeniach neurologicznych, gdyż pomaga w zwalczaniu dolegliwości bólowych i zesztywnień występujących w tzw. zespole cieśni nadgarstka i dłoni. Przypuszcza się również, że można ją wykorzystywać do łagodzenia objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a więc depresji, drażliwości, bolesności piersi, bólów głowy.

Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję. Odczuwamy apatię, bezsenność, ogólne pogorszenie samopoczucia, obniżenie sprawności procesów myślowych, a także zapalenia nerwów.

W wyniku braku witaminy B6 zmniejsza się odporność na infekcje. Zewnętrznymi objawami głębokiego niedoboru witaminy B6 są stany zapalne skóry przypominające pelagrę, łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej. Zmiany te są bardzo podobne do objawów wywoływanych brakiem lub niedoborem kwasu nikotynowego,czy też ryboflawiny.

Pojawia się także niedokrwistość, gdyż produkcja hemoglobiny w organizmie jest niewystarczająca. Ulega zaburzeniu prawidłowe funkcjonowanie nerek, co może prowadzić do tworzenia się kamicy nerkowej. Częściej odczuwamy zmęczenie, a nawet nudności i odruchy wymiotne. U dzieci brak witaminy B6 lub trudności w jej przyswajaniu prowadzi do drgawek, opóźnień umysłowych i nieprawidłowości w budowie kości oraz zaburzeń padaczkowych. Niemowlęta, które nie otrzymują dostatecznej ilości witaminy B6 w pożywieniu, stają się drażliwe i płaczliwe.

Zaobserwowano także niedobór witaminy B6 u osób, które przeszły zawał serca, co może nasuwać wniosek, że jej brak może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania mięśnia sercowego. Przypuszcza się, że ma to związek z występującym wówczas podniesieniem poziomu homocysteiny, który występuje przy zbyt małej ilości witaminy B6 w organizmie. Naukowcy przypuszczają również, że brak witaminy B6 może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B6 odczuwają dzieci, młodzież, kobiety (szczególnie w ciąży oraz te, które przyjmują środki antykoncepcyjne), osoby starsze, ludzie będący na ścisłej diecie ,a także ci,którzy spożywają duże ilości tłuszczów i cukrów. Jej niedobór powinni również uzupełniać ludzie nadużywający alkoholu, gdyż prowadzi on do osłabienia wątroby, a tym samym utrudnia przemianę witaminy B6. Tej witaminy brakuje także palącym papierosy, gdyż tytoń obniża ilość witaminy B6 we krwi.

Szczególnie zaleca się stosowanie witaminy B6 osobom narażonym na promieniowanie, pacjentom chorym na serce, na nerki,przyjmującym leki nowotworowe, przeciwko astmie, leczonym takimi środkami, jak pochodne amfetaminy, chloropromazyna, rezerpina. Można zażywać dodatkowe dawki tej witaminy przy osłabionym systemie nerwowym oraz w okresach wytężonej pracy umysłowej, aby ułatwić koncentrację uwagi i sprawność umysłu.

Podczas przyjmowania witaminy B6 trzeba jednak pamiętać o tym, że jest ona toksyczna i może nam zaszkodzić. Zbyt duża ilość powoduje niekorzystne objawy w układzie nerwowym, a więc brak koordynacji mięśni, zwyrodnienia tkanki nerwowej, słabość mięśni, niepewny chód, uczucie mrowienia. Nadmiar tej witaminy ma także niekorzystny wpływ na obecność aminokwasów we krwi. Dlatego też witaminę B6 powinno się stosować pod kontrolą lekarza, tym bardziej że niektóre z tych zmian są nieodwracalne.

Witamina B6 znajduje się w wielu produktach żywnościowych. Najwięcej jest jej w mięsie, rybach, drobiu, jajkach, mleku i drożdżach. Dobrym źródłem tej witaminy są warzywa, takie jak kapusta, groszek zielony, kalafiory, marchew, szpinak, ziemniaki. Występuje w dużej ilości w zbożach (szczególnie kiełkach pszenicy), ziarnach soi, fasoli, orzeszkach ziemnych.

Warto tu wspomnieć, że zawartość witaminy B6 waha się w poszczególnych produktach w zależności od sposobu ich przygotowywania. Tak więc o wiele więcej będzie jej w ziarnach, nie oczyszczonej mące z grubego przemiału, otrębach i zarodkach niż w białych bułeczkach pozbawionych tej substancji podczas przetwarzania. Aby zapobiec jej stratom, nie zaleca się wylewać wywaru z przygotowywanych potraw,gdyż podczas obróbki cieplnej rozpuszcza się ona w wodzie.
źródło informacji na temat magnezu: Jadwiga Górnicka "Apteka natury"
źródło informacji na temat witaminy B6: artykuł Barbary Michalik

    Działanie suplementu anaboliczno-antyoksydacyjnego Olimp ZMA :
  • podnosi poziom testosteronu o 43,7%
  • podnosi poziom IGF-1 o 25,1%
  • powoduje ponad 2,5-krotny (250 %) wzrost siły
  • zmniejsza poziom kortyzolu przez co wpływa na zmniejszenie katabolizmu
  • wspomaga regenerację
  • wspomaga wzrost masy mięśniowej
  • zwiększa wydatnie wytrzymałość
  • zapobiega skurczom mięśniowym
  • zwiększa koncentrację
  • przyczynia się do głębokiego i zarazem relaksującego snu

Producent suplementu anaboliczno-antyoksydacyjnego zwiększającego poziom hormonów anabolicznych, w tym testosteronu - ZMA:
OLIMP

Zobacz wszystkie suplementy i odżywki marki Olimp.

Wartość odżywcza 1 kapsułki suplementu anaboliczno-antyoksydacyjnego zwiększającego poziom testosteronu Olimp ZMA 930 mg
Wartość energetyczna 2,00 kJ (0,48 kcal)
Białko 0,00 g
Tłuszcz 0,00 g
Węglowodany 0,12 g

  1 kapsułka suplementu anaboliczno-antyoksydacyjnego zwiększającego poziom testosteronu Olimp ZMA zawiera % realizacji zalecanego dziennego spożycia
Cynk 10 mg 20%
Magnez 150 mg 50%
Witamina B6 3,5 mg 175%
    1 kapsułka suplementu anaboliczno-antyoksydacyjnego Olimp ZMA zawiera :
  • cynk (Monomethionine/ Aspartate) - 10mg
  • magnez (Aspartate)-150 mg
  • witamina B6 -3,5 mg
    Uwaga ! :
  • Nie należy łączyć z pokarmami zawierającymi związki wapnia, który jest naturalnym blokerem w stosunku do cynku!
    Dawkowanie suplementu anaboliczno-antyoksydacyjnego zawierającego chelatowany aminokwasami cynk, magnez oraz witaminę B6 - Olimp ZMA :
  • mężczyźni - 3 kapsułki dziennie
  • kobiety - 2 kapsułki dziennie
  • od 30-60 minut przed snem (najlepiej na pusty żołądek)
  • podczas bardzo intensywnych i ciężkich ćwiczeń zaleca się stosowanie dodatkowej dawki (2-3 kapsułki ) około 1 godziny przed treningiem.