149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

OPTIMUM Opti-Women MultiVitamin 120 tab.

OPTIMUM Opti-Women MultiVitamin 120 tab.
OPTIMUM Opti-Women MultiVitamin 120 tab.
Cena:
89,99 zł
Ilość
Dostępność:
Chwilowo niedostępny
Wysyłka w ciągu 24h:
dotarcie 1-3 dni roboczych (zobacz cennik)
Popularność
Ilość osób stosujących ten produkt: 8
O produkcie:
Optimum Opti-Women MultiVitamin 120 tabletek Doskonały kompleks witaminowo-mineralny dla kobiet aktywnych. Składniki aktywne preparatu usprawniają działanie metabolizmu, kontrolują przemianę materii, działają antyoksydacyjnie, a także dodają sił witalnych i podnoszą sprawność ...
banner

Optimum Opti-Women MultiVitamin 120 tabletek

Doskonały kompleks witaminowo-mineralny dla kobiet aktywnych. Składniki aktywne preparatu usprawniają działanie metabolizmu, kontrolują przemianę materii, działają antyoksydacyjnie, a także dodają sił witalnych i podnoszą sprawność psychofizyczną. Witaminowy preparat firmy Optimum polecany jest kobietom prowadzącym intensywny tryb życia, w celu uzupełnienia niedoboru składników odżywczych.

    rozmowa Ewy Różyckiej z prof. dr. hab. n. med. Światosławem Ziemlańskim
  • Panie Profesorze...powszechna jest opinia, że powinniśmy łykać wiele witamin w tabletkach, gdyż inaczej nie będziemy zdrowi. Tymczasem coraz częściej pojawiają się doniesienia o szkodliwości witaminy A, C, E podczas długiego stosowania. Czy rzeczywiście witaminy w tabletkach mogą szkodzić? Czy nie lepiej zastąpić je owocami i warzywami?

    To, że witaminy w postaci preparatów farmaceutycznych przyjmowane przewlekle szkodzą, jest zbytnim uproszczeniem. Wspomniana witamina E, na przykład, charakteryzuje się bardzo niską toksycznością. Nie obserwowano objawów zatrucia tą witaminą przy przyjmowaniu nawet 800 mg/dzień. Aby ustrzec się zatrucia, wystarczy jedynie przestrzegać zalecanych dawek. W przypadku witaminy E wynosi ona 10-20 mg/dziennie.

    Przedawkowanie witaminy C u osób szczególnie wrażliwych rzeczywiście może prowadzić do krystalizacji szczawianów i moczanów w nerkach. Bardzo duże dawki 2000-3000 mg/dzień mogą także wywoływać zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Obliczono jednak, że bezpieczna dawka wynosi 1000 mg/dzień i może być przyjmowana przez dłuższy czas.

    Z decydowanie niebezpieczne może być jedynie przedawkowanie witaminy A, czyli retinolu. Może powodować ona nawet ostre lub chroniczne zatrucie objawiające się bólami głowy, biegunką, ogólnie złym samopoczuciem. Aby jednak to nastąpiło, trzeba by regularnie przyjmować co najmniej dziesięciokrotną zalecaną dawkę, czyli przynajmniej 40 000 do 50 000 j.m/dzień. Większość przypadków hiperwitaminozy występowała także przy nadmiernym spożyciu tranu z wątroby ryb, posiadającego bardzo wysoką zawartość witaminy A. Nadmierne suplementowanie tej witaminy jest też szczególnie niewskazane dla kobiet w ciąży. Może bowiem dojść do zaburzeń rozwoju płodu na skutek przedawkowania tego składnika. Uważa się, że kobiety w ciąży nie powinny nawet spożywać zbyt dużych ilości wątróbki - szczególnie bogatej w witaminę A.

    Bezpieczną postacią witaminy A natomiast jest beta - karoten, tj. prekursor witaminy A. Ponieważ organizm przetwarza tylko tyle beta-karotenu, ile potrzebuje, nie przyczynia się on do tworzenia zbyt wysokiej koncentracji retinolu w organizmie. Profilaktycznie łykajmy raczej beta-karoten, a nie witaminę A.

    Nie zapominajmy więc o dobroczynnym wpływie witamin na nasz organizm, ale także o umiarze w ich stosowaniu. Suplementacja witaminami jest potrzebna, a żeby sobie nie zaszkodzić, wystarczy nie popadać w przesadę.

    Na przykład omawiane witaminy C, E i beta-karoten są bardzo cenne w profilaktyce wielu chorób degeneracyjnych zwanych cywilizacyjnymi. Witaminy te zaliczane są do tzw. antyoksydantów szczególnie potrzebnych w starszym wieku. Hamują one procesy starzenia się i normalizują wiele szkodliwych reakcji biochemicznych przez neutralizację wolnych rodników - reaktywnych form tlenu. Procesy wolnorodnikowe zaś leżą u podstawy wszystkich prawie schorzeń człowieka - nowotworów, miażdżycy, stanów zapalnych i reumatoidalnych, chorób Alzheimera i Parkinsona.

    Przyjmowanie tych witamin rzeczywiście wpływa korzystnie na opóźnienie procesów starzenia - dzięki nim, np. w starszym wieku, można przedłużyć aktywne życie. Warto więc wzbogacać dietę długoterminowo względnie niskimi dawkami tych witamin. Są one wówczas całkowicie bezpieczne.

    Należy także pamiętać, że żaden z produktów nie jest pełnym źródłem składników mineralnych i witamin. Nie wystarczy więc jeść bardzo dużo warzyw i owoców i dzięki nim uzupełniać zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Zbyt duża ilość produktów roślinnych w przewodzie pokarmowym, a tym samym zbyt duża ilość błonnika pokarmowego może hamować wiele reakcji biochemicznych związanych z trawieniem i przyswajaniem.

    Od wielu lat słusznie propaguje się spożywanie przez dorosłego człowieka 3/4 kg warzyw i owoców dziennie przez cały rok. Taką porcję organizm może wykorzystać w pełni. Nie uzupełnia to jednak całkowitego zapotrzebowania na niektóre witaminy. Optymalne zapotrzebowanie organizmu często uzyskujemy wówczas, gdy zastosujemy umiejętne uzupełnianie preparatami witaminowymi. Dotyczy to np. kwasu foliowego, witaminy C, a także witaminy E

    Obecnie w Instytucie Żywności i Żywienia pracujemy nad wzbogacaniem, czyli fortyfikacją żywności np. w kwas foliowy, a także w witaminy B6 i B12. Badania populacyjne wykazują bowiem, że w naszym kraju, tak zresztą jak i w innych krajach europejskich; istnieją niedobory witaminowe. Bardzo często stwierdza się niedobory witaminy C, kwasu foliowego, a nawet witamin B6 i B12. Na ogół znaczne braki występują w populacji ludzi w podeszłym wieku. Troszcząc się o zdrowie własne i swojej rodziny, powinniśmy więc z umiarem i rozsądkiem wzbogacać dietę preparatami witaminowymi - szczególnie w okresie zimowym i wczesnowiosennym. Ostrożnej suplementacji wymagają też kobiety w ciąży, u których zazwyczaj zdarzają się tzw. niedobory połączone, tzn. kwasu foliowego, witaminy B12, C i żelaza.

Źródło: "Żyjmy dłużej" 9 (wrzesień) 1999

Optimum Opti-Women MultiVitamin - dużą część tego nowoczesnego suplementu witaminowo-mineralnego stanowią faktory metaboliczne spalające tkankę tłuszczową kontrolując prawidłowy przebieg przemiany materii oraz naturalne i ziołowe substancje podnoszące witalność i sprawność psychofizyczną kobiety.

Producent mineralno-witaminowego suplementu diety Opti-Women MultiVitamin :
Optimum Nutrition

Zobacz wszystkie suplementy i odżywki marki Optimum Nutrition.

Skład suplementu (ilość w jednej porcji - 2kaps):
Składnik Ilość RDA
Vitamin A(as Beta Carotene,Vitamin A Palmitate) 5,000IU 100%
Vitamin C(as Ascorbic Acid) 250mg 417%
Vitamin D(as Cholecalciferol) 600IU 150%
Vitamin E(as D-Alpha Tocopheryl Succinate) 100IU 333%
Vitamin K) 80mcg 100%
Thiamin(as Thiamin Hydrochloride) 20mg 1,333%
Riboflavin 20mg 1,176%
Niacin(as Niacinamide) 20mg 100%
Vitamin B6(as Pyridoxine Hydrochloride) 20mg 1,000%
Folic Acid 600mcg 150%
Vitamin B12 100mcg 1,667%
Biotin 250mcg 83%
Pantothenic Acid(as D-Calcium Pantothenate) 20mg 200%
Calcium(as Calcium Carbonate, Citrate) 150mg 15%
Iron(as Iron A.A. Chelate) 18mg 100%
Iodine(as Kelp) 200mcg 133%
Magnesium(as Magnesium Oxide, Aspartate) 75mg 19%
Zinc(as Zinc Citrate) 15mg 100%
Selenium 70mcg 100%
Copper(as Copper Gluconate) 2mg 100%
Manganese(as Manganese Gluconate) 5mg 250%
Chromium(as Chromium GTF) 120mcg 100%
Molybdenum(as Molybdenum A.A. Chelate) 70mcg 93%
Dong Quai(Angelica Sinensis)4:1 Root Extract 80mg
Chasteberry(Vitex Agnus-Castus)4:1 Berry Extract 50mg
Garcinia Extract(Garcinia Cambogia)(Rind) (Standardized To 52% HCA) 50mg
Uva Ursi, Powdered(Leaf) 50mg
Horse Chestnut Extract(Aesculus Hippocastanum)(Root) (Standardized To 20% Aescin) 25mg
Alpha-Lipoic Acid 20mg
Butcher\'s Broom, Powdered(Root) 15mg
Ostivone®(as Isopropoxy Isoflavone) 10mg
Grape Seed Extract(Vitis Vinifera)(Seed) (Standardized To 95% Polyphenols) 10mg
Deodorized Garlic, Powdered(Bulb) 10mg
Citrus Bioflavonoids(Fruit) 10mg
Soy Isoflavones 2mg
Lycopene(as LYC-O-MATO® Natural Tomato Lycopene) 250mcg
Lutein 250mcg
Alpha Carotene 93.5mcg
Cryptoxanthin 22.8mcg
Zeaxanthin 18.7mcg
† - dzienna dawka nie ustalona.

Składniki:Hypromellose, Magnesium Stearate, Calcium Phosphate, Microcrystalline Cellulose, Silica.

    Zalecany sposób spożycia:
  • Dni treningowe:2 kapsułki dziennie w trakcie posiłku
  • Dni nietreningowe:2 kapsułki dziennie w trakcie posiłku