149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

TARGROCH Quinoa (komosa ryżowa biała) 1000g

Producent: Targroch
TARGROCH Quinoa (komosa ryżowa biała) 1000g
TARGROCH Quinoa (komosa ryżowa biała) 1000g
Cena:
22,98 zł
Ilość
Dostępność:
Chwilowo niedostępny
Wysyłka w ciągu 24h:
dotarcie 1-3 dni roboczych (zobacz cennik)
Popularność
Ilość osób stosujących ten produkt: 30
O produkcie:
TARGROCH Quinoa (komosa ryżowa biała) Doskonałe źródło kompletu aminokwasów ezgogennych pochodzenia roślinnego idealne dla wegan i wegetarian. Produkt spożywczy Targroch Quinoa zawiera nasiona komosy ryżowej, odmiany białej, ze względu na swój delikatny smak nadaje się zarówno do dań ...
banner

TARGROCH Quinoa (komosa ryżowa biała)

Doskonałe źródło kompletu aminokwasów ezgogennych pochodzenia roślinnego idealne dla wegan i wegetarian. Produkt spożywczy Targroch Quinoa zawiera nasiona komosy ryżowej, odmiany białej, ze względu na swój delikatny smak nadaje się zarówno do dań obiadowych, jak i deserów. Zdrowa alternatywa dla osób, które z różnych powodów musiały wykluczyć z diety tradycyjne zboża.

Weganizm, dieta wegańska, a osiągi w sportach siłowych. Co suplementować podczas diety roślinnej.

Wartości odżywcze białej komosy ryżowej Targroch Quinoa.

Nasiona komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością antyoksydantów, witamin i soli mineralnych w szczególności: wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy E. Wapń z komosy ryżowej jest łatwiej przyswajalny niż wapń z mleka! Ponadto zawiera komplet aminokwasów tzw. niezbędnych, w tym m.in. ważną dla organizmu lizynę (rzadko występującą w produktach pochodzenia roślinnego), metioninę i histydynę. Komosa bogata jest w zdrowe tłuszcze m.in. kwasy omega-3, kwas linolenowy, oleinowy i linolowy oraz kwas alfalinolenowy (ALA), które wspomagają pracę układu krążenia. Kolejna zaletą, jeśli chodzi o wartości odżywcze quinoi jest duża zawartość saponin i flawonoidów (głównie kwercetyna i kampferol), które w głównej mierze odpowiedzialne są za działanie antyoksydacyjne komosy ryżowej.

    Komu poleca się włączenie do diety nasion komosy ryżowej?
  • wegetarianom i weganom, gdyż jest bogata w białko i zawiera komplet aminokwasów egzogennych,
  • diabetykom, gdyż ma niski indeks glikemiczny równy 35,
  • osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą ograniczyć ilość spożywanego mięsa, gdyż zawiera pełnowartościowe białko,
  • osobom, które nie mogą spożywać tradycyjnych zbóż, gdyż z powodzeniem może zastąpić w kuchni kasze, makarony, ryż, czy ziemniaki,
  • osobom z nietolerancją laktozy, gdyż jest bogatym źródłem wapnia,
  • quinoa ze względu na swoje wartości odżywcze powinna znaleźć się w diecie każdej osoby, która chce się zdrowo odżywiać.

Powszechnie znane działanie składników aktywnych, których bogactwo znaleźć można w komosie ryżowej.

Dzięki błonnikowi przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn, sprawdzi się jako element diety odchudzającej biorąc także pod uwagę niski indeks glikemiczny komosy oraz małą zawartość cukrów (większość węglowodanów w nasionach quinoi to węglowodany złożone). Dzięki pełnemu profilowi aminokwasów egzogennych może być alternatywą dla mięsa. Zawiera lizynę pozytywnie wpływającą na odbudowę i naprawę komórek ciała, histydynę uczestniczącą w syntezie białka, metioninę chroniącą komórki wątroby i wspomagającą eliminację tkanki tłuszczowej, czy argininę wzmacniającą odporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w nasionach komosy wpływają na właściwy poziom cholesterolu oraz prawidłowe działanie układu krążenia. Zawarte w quinoa przeciwutleniacze wpływają na opóźnienie procesów starzenia.

Jak można wykorzystać komosę ryżową w kuchni?

Biała komosa ryżowa ma delikatny, lekko słodki smak, dzięki czemu może być wykorzystywana nie tylko do obiadów, ale także do przygotowywania deserów. Quinoa najczęściej używana jest, jako alternatywa dla makaronu, ryżu, kasz i ziemniaków dodawanych do zup, gulaszy, sałatek i jako dodatek do dania głównego. Do ugotowanej komosy dodać można owoce, czy bakalie, żeby otrzymać słoldnie danie. Komosa może być użyta do wypieku ciasteczek.

Producent nasion białej komosy ryżowej Quinoa:
Targroch

Zobacz także naszą pełną ofertę na tanie i skuteczne środki spożywcze, których składniki mają szerokie działanie prozdrowotne, które mogą być spożywane także przez wegan i wegetarian.

Składniki Targroch Quinoa: komosa ryżowa biała quinoa.

Kraj pochodzenia: Peru

Sposób użycia Targroch Quinoa: Komosę przed ugotowaniem należy wypłukać, aby pozbyć się saponin nadających gorzkawy smak. Gotować w przeliczeniu 1 szklanka komosy - 2 szklanki wody. Gotować pod przykryciem 12-15 minut na małym ogniu.