149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

ULTIMATE Flax Seed Oil 200 kaps.

ULTIMATE Flax Seed Oil 200 kaps.
ULTIMATE Flax Seed Oil 200 kaps.
Cena:
82,98 zł
Ilość
Dostępność:
Chwilowo niedostępny
Wysyłka w ciągu 24h:
dotarcie 1-3 dni roboczych (zobacz cennik)
Popularność
Ilość osób stosujących ten produkt: 162
O produkcie:
Ultimate Nutrition Flax Seed Oil to suplement diety zawierający organiczny olej lniany o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zmiany miażdżycowe - czy tak być musi ? Ponad 50 procent zgonów w Polsce jest następstwem zmian miażdżycowych naczyń krwionośnych lub ...
banner

Ultimate Nutrition Flax Seed Oil to suplement diety zawierający organiczny olej lniany o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zmiany miażdżycowe - czy tak być musi ?

Ponad 50 procent zgonów w Polsce jest następstwem zmian miażdżycowych naczyń krwionośnych lub związanych z nimi powikłań? Konsekwencją klinicznych zmian są m.in.: zaburzenia w pracy serca (zawał) lub mózgu (udar), nie wspominając o innych ważnych narządach w organizmie człowieka. Oczywiście wiem, co większość z Was sobie teraz pomyśli: jestem młody, silny, wysportowany i co najważniejsze zdrowy, więc wszystko to mnie nie dotyczy. Otóż drogi Czytelniku - jesteś w wielkim błędzie!

Pamiętajmy o witaminie B6

Miażdżyca należy do grupy chorób cywilizacyjnych. Głównymi jej przyczynami są: nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych oraz zaburzenia metaboliczne w gospodarce lipidowej naszego organizmu. Lipidy to tłuszcze jakie spożywamy z pokarmem. Również tak popularna wśród kulturystów niezrównoważona dieta wysokobiałkowa, obfitująca zwłaszcza w białko zwierzęce także może być przyczyną zmian miażdżycowych. Chodzi tu głównie o witaminę B6, której niedostatek przyczynia się do niedoboru enzymu - fosforanu pirydoksalu, który zapobiega m in. przemianie nadmiaru metioniny w miażdzycogenną homocysteinę.

Miażdżyca nie boli

Zmiany miażdżycowe pojawiają się już w organizmie dzieci i młodzieży. Miażdżyca nie boli, rozwija się po cichu, by w wieku dojrzałym niespodzianie zaatakować. Oczywiście czynniki profilaktyczne, z których najważniejsze to: właściwa dieta i zdrowy styl życia, potrafią zahamować jej rozwój, a nawet cofnąć zaistniałe już zmiany. Tak więc już w młodym, a nawet bardzo młodym, wieku można „zapracować" sobie na przyszły zawał, lub udar. Ale można też odpowiednio przygotowując sobie posiłki oraz prowadząc zdrowy i aktywny tryb życia, tym i innym następstwom miażdżycy skutecznie zapobiec.

Zły i dobry cholesterol - jakie znaczenie ma cholesterol i jakie są systemy transportu tego związku w naszym organizmie?

    Cholesterol to :
  • składnik błon komórkowych decydujący o ich właściwościach fizykochemicznych, głównie ich przepuszczalności
  • główny składnik mieliny (budulec „przewodów nerwowych") w układzie nerwowym i mózgu.
  • substrat do powstawania hormonów sterydowych oraz aktywnej formy witaminy D.

Jak widać cholesterol rzeczywiście jest niezbędny do życia. Wyróżniamy w naszym organizmie cholesterol egzogenny - dostarczony z zewnątrz z pożywieniem, oraz endogenny -wytwarzany przez organizm. Każda komórka potrafi produkować cholesterol na własne potrzeby, jednak najbardziej wyspecjalizowanym organem do produkcji cholesterolu i jego rozprowadzania po organizmie jest wątroba. W zdrowym organizmie wzrost spożycia cholesterolu hamuje syntezę endogenną, czyli wewnętrzną, jednak nadmierne spożycie może wpływać na wzrost jego stężenia we krwi, co nie jest korzystne dla funkcjonowania chociażby naczyń krwionośnych.

Frakcje cholesterolowe

LDL - jest to frakcja lipoproteinowa (produkowana w wątrobie) transportująca tak zwany „zły" cholesterol do tkanek obwodowych naszego organizmu. LDL - są to najbardziej miażdzycogenne małe cząstki o największej zawartości cholesterolu. Ponieważ posiadają możliwość przejścia przez śródbłonek naczyń krwionośnych (najłatwiej zaś przenikają przez uszkodzony śródbłonek naczynia krwionośnego), są w stanie przenosić cholesterol do ścian komórek naczynia za pomocą odpowiednich receptorów regulacyjnych.

LDL-e powstają z innej frakcji cholesterolu (VLDL), syntetyzowanej przez wątrobę z nadmiaru tłuszczu w pożywieniu oraz z nadmiaru spożytych węglowodanów (zwłaszcza cukrów prostych). LDL-e posiadają okres pół-trwania we krwi obwodowej 3 dni. To znaczy, że nawet trzy dni po bardzo obfitej i tłustej uczcie, podczas badania krwi poziom LDL może być zawyżony.

HDL - frakcja lipoprotein o wysokiej gęstości (również produkowana w wątrobie). Jest to tak zwana „dobra" frakcja lipoprotein odprowadzająca nadmiar cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby. HDL przekazuje wątrobie do przetworzenia cholesterol i inne składniki lipidowe, po czym ponownie wraca do krążenia, aby tę czynność powtarzać wielokrotnie. Okres półtrwania HDL wynosi 3-6 dni. HDL stanowi naturalną ochronę organizmu przed miażdżycą, tak więc czym wyższy jest stosunek HDL do ogólnej wartości cholesterolu w krwiobiegu, tym mniejsze jest ryzyko zmian miażdżycowych (stosunek HDL do ogólnej wartości cholesterolu powinien wynosić minimum 30% - poniżej tej wartości istnieje realne zagrożenie zmianami miażdżycowymi naczyń krwionośnych).

Zmiany miażdżycowe

Jak i dlaczego powstają zmiany miażdżycowe w naszych naczyniach krwionośnych? Na jakim etapie zmiany te są już nieodwracalne i stanowią bezpośrednie zagrożenie dla życia?

Proszę zauważyć, że już na wstępie za tworzenie się zmian miażdżycowych obwiniłem nadmierną ilość spożywanych tłuszczów i cukrów prostych, natomiast skoro LDL jest nośnikiem cholesterolu do tkanek, posiadającym możliwość przenoszenia go przez śródbłonek naczyń krwionośnych nie uszkadzając ich, tym samym każde mechaniczne uszkodzenie śródbłonka naczynia krwionośnego stwarza możliwość zupełnie niekontrolowanego przenikania LDL przez powstałe uszkodzenie, oraz odkładanie się złogów cholesterolu w ściance tętnicy, co w rezultacie doprowadza do tzw. miażdżycy naczyń. Miażdżyca atakuje głownie duże tętnice (aorta, tętnice biodrowe), w następnej kolejności średnie (tętnice wieńcowe, mózgowe, nerkowe, tętnice kończyn dolnych). Zmian miażdżycowych nie obserwuję się w ścianach naczyń żylnych.

Czynniki zagrażające

    Istnieje niestety wiele czynników, które mogą doprowadzić do wspomnianych uszkodzeń ścianek naczyń krwionośnych. A oto najważniejsze z nich :
  • Nadciśnienie tętnicze - uszkodzenie powstaje wtedy na skutek nadmiernego rozciągnięcia i rozejścia się ścian komórkowych (bardzo duże ciśnienie powstaje również podczas wykonywania wysiłku beztlenowego, czyli podczas podnoszenia dużych ciężarów)
  • Stres - uszkodzenie powstaje na skutek kurczenia i obrzęku komórek śródbłonka.
  • Palenie tytoniu - uszkodzenie powstaje na skutek destrukcyjnego działania tlenku węgla na ścianki komórek nabłonka lub poprzez działanie powstających wolnych rodników tlenowych.
  • Niewłaściwa dieta - uszkodzenie powstaje na skutek nadmiernej ilości produktów przemiany materii (homocysteina, mocznik).
  • Choroby wirusowe i bakteryjne - zakażenie komórek śródbłonka doprowadzające do ich martwicy.
  • Stosowanie leków sterydowych w celach dopingu sportowego - niebezpieczne zwiększenie w krwioobiegu ilości frakcji miażdzycogennej LDL, a zmniejszenie ilości ochronnej frakcji HDL.

Do zainicjowania zmian miażdżycowych mogą się mocno przyczynić: otyłość trzewna, cukrzyca, jak i pewne skłonności genetyczne.

Skrzep w żyłach

Z chwilą kiedy już dojdzie do uszkodzenia śródbłonka naczynia krwionośnego (dochodzi do tzw etapu „nacieczenia tłuszczowego") uszkodzone komórki wysyłają do krwioobiegu sygnały zwołujące czynniki obronne organizmu, mające doprowadzić do „naprawienia" powstałego „wyłomu" w ciągłości „muru" ochronnego naczynia krwionośnego. W miejsce uszkodzenia napływają trombocyty - komórki krwi doprowadzające do powstawania skrzepu.

Ten fragment powyższego zjawiska możemy przyrównać do powstawania skrzepu ( strupa) na skaleczeniu - skrzep na skórze ma za zadanie odizolować skaleczone miejsce od środowiska tak, by uniemożliwić wtargnięcie do naszego organizmu bakterii i innych obcych czynników. W analogiczny sposób nasz organizm za pomocą trombocytów pragnie naprawić i odizolować uszkodzone miejsce od krwi, która transportuje różne związki organiczne nie zawsze korzystne dla procesu gojenia się skaleczenia.

Niestety, sprawa nie jest taka prosta jak w przypadku zwykłego skaleczenia powstałego na skórze. Wszak w krwioobiegu znajdować się mogą obładowane cholesterolem lipoproteiny LDL, które natychmiast wnikają w uszkodzone miejsce, aby wyładować tam swój śmiercionośny cholesterolowy ładunek. Teraz z kolei w ramach reakcji obronnej napływają makrofagi, czyli komórki, których zadaniem jest pożeranie bakterii, zmutowanych krwinek, oraz innych szkodliwych dla organizmu związków organicznych o małych rozmiarach, (tzw fagocytoza). Makrofagi pochłaniają wnikające do uszkodzonego miejsca LDL-e.

Elementy ochronne

Makrofagi w swoim wnętrzu posiadają enzymy utleniające - jest to najbardziej skuteczny sposób niszczenia bakterii, wirusów, zmutowanych komórek, oraz innych niepożądanych „gości". W swoim wnętrzu makrofagi utleniają zawarty w LDL-ach cholesterol, co w sumie doprowadza aż do ich pęknięcia - rozsadzenia od wewnątrz. Powiększają się złogi utlenianych lipidów, zwiększa się w tym miejscu krzepliwość płytek krwi, a martwe - zniszczone od środka przez rozsadzający je utleniany cholesterol - makrofagi przekształcają się w tzw komórki piankowate.

Chcąc naprawić powstałe uszkodzenie, miocyty i fibrocyty - komórki odpowiedzialne za zabliźnianie się skaleczeń - wytwarzają kolagen i elastynę, które wiążą powstałe komórki piankowate jak i złogi cholesterolu.

Również glikoproteidy (białka złożone), tworzące okrywający śródbłonek glikokaliks, wiążą przenikające go LDL-e w nierozpuszczalne kompleksy co zdecydowanie ułatwia ich utlenianie. W ten sposób dochodzi do powstawania tzw. „efektu pułapki". ( Jak widać, czym więcej w krwioobiegu frakcji LDL a mniej HDL, tym samym szansę na zabliźnienie się mikrourazu zanim wniknie tam cholesterol są znacznie mniejsze, niż wtedy, gdy przeważający HDL odprowadzi zabójczy cholesterol jak najdalej od zagrożonego miejsca, czyli aż do wątroby.)

Kolejnym etapem jest tzw etap „blaszki włóknistej", czyli całkowite zlepienie warstw utlenionych lipidów, cholesterolu, martwych makrofagów, oraz kryształków wapnia. Powyższe zjawisko obrazuje nam, jak powiększać się może świeżo powstała blaszka miażdżycowa, tym samym ściana naczynia traci elastyczność i może na skutek działania różnych czynników pękać, które to zjawisko na nowo inicjuje cały proces.

Możliwości regeneracyjne

Jeszcze na początku tego etapu właściwa dieta jak i zdrowy styl życia mogą te zmiany zatrzymać, lub nawet całkowicie cofnąć, wszak możliwości regeneracyjne naszego organizmu będąc odpowiednio wspomagane są naprawdę wielkie.

Natomiast z chwilą przejścia poprzedniego etapu w etap tzw „rdzenia martwiczego", który jest etapem granicznym, - czyli powstałe zmiany są już nieodwracalne ( oczywiście pozostaje jeszcze interwencja chirurgiczna - by-passy, czyli pomosty nad zatkanymi tętnicami, balonikowanie - mechaniczne rozszerzenie zawężonego miejsca w naczyniu krwionośnym, spirala - umieszczona wewnątrz tętnicy udrażniająca zagrożone miażdżycą miejsce). Cały proces można już tylko w tym stadium zahamować, by znacznie opóźnić całkowite zatkanie światła tętnicy lub innego naczynia krwionośnego.

W fazie powstawania „rdzenia martwiczego" mamy do czynienia z tworzeniem się martwicy komórek, nad którymi zmineralizowany kolagen okala utlenione lipidy, komórki piankowate, zmineralizowany cholesterol zwapniając wszystko w bryłę, która nie przepuszcza żadnych składników odżywczych do znajdujących się pod nią komórek.

Utrata elastyczności naczyń

W martwym miejscu ściana naczynia krwionośnego całkowicie i nieodwracalnie traci elastyczność i wytrzymałość, dochodzi do pęknięć i ponownego nawarstwienia się kolejnych złogów „rdzenia martwiczego". ( Oczywiście kolejne nawarstwienie - jego grubość - zależy od przestrzegania lub nie przestrzegania czynników profilaktycznych, czyli - właściwej diety oraz zdrowego trybu życia).

Na tym etapie pęknięcia śródbłonka powstają nie tylko z powodu utraty elastyczności w miejscu martwym, ale głównie na skutek pogrubienia ściany naczynia, gdyż zmniejsza się jego średnica wewnętrzna (robocza), co doprowadza do zwiększenia ciśnienia krwi. Skutkiem tego powstają przepukliny i żylaki ściany naczynia i oczywiście liczne pęknięcia, które jak już wiadomo na nowo tworzą ogniska miażdżycowe.

Kliniczne objawy miażdżycy

Wspomniałem na wstępie, że miażdżyca nie boli, po prostu zmian zachodzących w naszych żyłach i tętnicach nie czujemy. Najczęściej zostają one dostrzeżone, kiedy na profilaktykę jest już za późno. Jednym z najgroźniejszych powikłań miażdżycowych może być oderwanie się części martwego skrzepu i zatkanie dopływu krwi do narządów położonych najbliżej od miejsca oderwania się wspomnianego skrzepu. Również do podobnego zjawiska może dojść, gdy narastający skrzep martwiczy w dużym stopniu zatka światło naczynia krwionośnego. Klinicznym objawem wspomnianego zjawiska mogą być: zawał mięśnia sercowego, udar mózgu, lub poważne zaburzenie funkcjonowania innego ważnego narządu wewnętrznego, lub kończyny (najczęściej nogi).

Jak ustrzec się miażdżycy?

    Właściwa dieta, czyli :
  • Regularne spożywanie w miarę częstych a nie obfitych posiłków. Małe posiłki nie zwiększają tak poziomu cukru i poziomu lipidów we krwi jak duże.
  • Unikanie cukrów prostych (słodycze, ciastka).
  • Dodawanie do każdego posiłku warzyw lub owoców, które są bogate w naturalne przeciwutleniacze: witaminę C, beta-karoten, likopen, luteinę. Ponadto zawarty w nich błonnik rozpuszczalny może wiązać nadmiar tłuszczów w pożywieniu.
  • Ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, (są one źródłem cholesterolu), a zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi.
  • Spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu tłustej ryby morskiej (gdyż są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe - omega-3, działające antyzakrzepowo lub przyjmowanie do posiłków bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe suplement diety Ultimate Nutrition Flax Seed Oil).
  • Wzbogacanie posiłków w przyprawy zbijające poziom złego cholesterolu.
    Zdrowy styl życia :
  • Unikanie sytuacji stresowych.
  • Regularne uprawianie sportów tlenowych (jazda na rowerze, pływanie, piesze wycieczki, jogging).
  • Nie palenie tytoniu.
  • Nie nadużywanie alkoholu. Nadmierne spożycie alkoholu powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi. Natomiast niewielka konsumpcja czerwonego wina działa przeciwzakrzepowo.
  • Szeroko pojęta aktywność ruchowa. Np. wchodzenie po schodach, zamiast korzystania z windy, chodzenie na piechotę na dystansach stosunkowo za krótkich na uruchamianie samochodu, spacery z rodziną itp.
  • Zażywanie anabolików zwiększa ryzyko.

Każdy, kto dokładnie przeczytał powyższy tekst zauważył, jak niebezpieczne jest zwiększenie miażdzycogennej frakcji cholesterolu LDL przy spadku frakcji HDL, jak może dojść do uszkodzeń ścianki naczynia krwionośnego na skutek dużego nadciśnienia tętniczego lub na skutek uszkodzenia śródbłonka przez wolne rodniki tlenowe.

Podczas stosowania sterydów anabolicznych bezsprzecznie dochodzi do podwyższenia miażdzycogennej frakcji LDL oraz do drastycznego spadku ochronnej frakcji HDL. W organizmie człowieka stosującego anaboliki dochodzi do znacznego podwyższenia ciśnienia krwi w układzie krwionośnym, oraz do zwiększonej produkcji wolnych rodników tlenowych. Wszystkie powyższe fakty o wiele bardziej predysponują organizm sportowca stosującego anaboliki do wystąpienia zmian miażdżycowych - skutkujących najczęściej zawałem serca, niż sportowców nie stosujących dopingu hormonalnego.

Niech dla wszystkich stosujących sterydy na zawsze przestrogą będą nazwiska sportowców, którzy zmarli z podejrzeniem nadużywania środków anabolicznych: Joachim Halupczok (kolarz), Marco Pantani (kolarz), bracia Mentzer (kulturyści), Andreas Munzer (kulturysta), Muhamed Banaziza (kulturysta)....

Producent odżywki usprawniającej działanie układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwdziałającego miażdżycy, opartego na nienasyconych kwasach tłuszczowych - Flax Seed Oil :
Ultimate Nutrition

Zobacz wszystkie suplementy i odżywki marki Ultimate Nutrition.

    Skład w 1 kapsułce Flax Seed Oil:
  • olej z siemienia lnianego 1000 mg
  • kwas alfa-linolenowy - 585 mg
  • kwas linolenowy - 150 mg
  • kwas oleinowy - 175 mg
  • pozostałe kwasy - tłuszczowe 90 mg
    Skład szczegółowy:
  • otoczka żelatynowa,
  • gliceryna,
  • ekstrakt z szarańczynu strąkowego.
    Dawkowanie Flax Seed Oil:
  • 1 lub 2 kapsułki dziennie w trakcie posiłku.