149 zł

32 2340990

Formularz kontaktowy

Logowanie

Rejestracja

0 produktów  ( 0,00 zł )
Do darmowej dostawy: 149,00 zł

Żywność funkcjonalna - podział i definicja

Definicja żywności funkcjonalnej napisana przez Functional Food Science in Europe - FUFOSE: Żywność jest uznawana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad jej efekt odżywczy. Jej wpływ polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i / lub zmniejszania ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi swoją konsystencją przypominać żywność konwencjonalną oraz wykazywać korzystne działanie na organizm w takich ilościach, które są spożywane z normalną dietą. Zakładając, że nie są to tabletki, kapsułki, krople, pastylki, itd... - tylko składowy element prawidłowej diety.

Ładowanie danych, proszę czekać ....
Sortowanie:    Popularność    |    Nazwa    |    Cena    |    Data dodania

Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna   X


ACTIVLAB Lunch Protein 1000g-1300g [promocja]
59,90 zł
39,99 zł
Activita/ActivLab
ACTIVLAB Master Bar (30g - 1 baton) [promocja]
1,90 zł
1,14 zł
Activita/ActivLab
DIET-FOOD Bio Super Guarana 100g
27,79 zł
Diet Food
DIET-FOOD Bio Super Lucuma 200g
28,29 zł
Diet Food

Czym jest żywność funkcjonalna?

Żywność funkcjonalna, czyli "functional foods" to kategoria produktów spożywczych, które wykazują korzystne oddziaływanie na organizm poprzez poprawę ogólnego stanu zdrowia oraz samopoczucia, a także zmniejszają ryzyko występowania chorób. Żywność funkcjonalna może mieć obniżoną zawartość sodu, cholesterolu oraz kalorii, a także produkty tego typu mogą zawierać dodatkowe, cenne dla organizmu składniki takie jak m.in. witaminy i składniki mineralne, błonnik pokarmowy, probiotyki i prebiotyki, stanole i sterole roślinne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zdrowa żywność funkcjonalna w ofercie sklepu internetowego

Sklep w internecie z żywnością funkcjonalną.Warto zatem zapoznać się z szeroką ofertą zdrowej żywności funkcjonalnej w sklepach internetowych. To gotowe posiłki, z idealnie dopasowanymi makroelementami, których nie może zabraknąć w naszym organizmie. Dzięki nim mamy mnóstwo zaoszczędzonego czasu na przyrządzaniu posiłków. W tym czasie możemy więcej odpocząć i się lepiej zrelaksować, by być gotowym do naprawdę ciężkich treningów. W ofercie sklepów online znajdują się także różnego rodzaju batony, żele czy pasty, które są idealnym posiłkiem dla kulturysty tuż przed treningiem siłowym i dają dużego kopa energetycznego. Dzięki nim nasze treningi będą jeszcze bardziej efektywne, a nasza motywacja do treningów wzrośnie.

Definicja żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna w ostatnim czasie zdobywa coraz to szersze grono swoich zwolenników. Warto więc poznać jej dokładną definicję oraz przynajmniej podstawowe informacje na temat tego zagadnienia. Okazuje się bowiem, iż coraz więcej produktów nazywanych jest właśnie żywnością funkcjonalną, jednak czy na pewno każdy z nich powinien być zaliczany do tej kategorii?

Żywność funkcjonalna nazywana jest również "środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego". Jednak sama definicja żywności funkcjonalnej jest dosyć trudna do wytłumaczenia i pewnie dlatego na rynku można spotkać się z różnymi próbami wyjaśnienia tego pojęcia. Najlepiej jednak szukać informacji "u źródła" i tak według Europejskiej Komisji Żywności Funkcjonalnej (FUFOSE) pojęciem "żywności funkcjonalnej" określa się żywność, która ma korzystny wpływ na jedną lub też na więcej funkcji organizmu. Żywność funkcjonalna może wpływać m.in. na poprawę ogólnego stanu zdrowia, na wzmocnienie układu odpornościowego, na ograniczenie procesu starzenia się, na zmniejszenie ryzyka występowania chorób przewlekłych.

Co ważne, żywność funkcjonalna w żadnym wypadku nie jest tabletkami ani kapsułkami. Wręcz przeciwnie, przypomina ona konwencjonalną żywność spożywaną przez nas codziennie, jednak dodatkowo wykazuje korzystne oddziaływanie na nasz organizm. Warto również nadmienić, iż w ciągu ostatnich lat, dzięki licznym badaniom udowodniono, że żywność funkcjonalna znacznie ogranicza ryzyko występowania wielu chorób oraz wspomaga profilaktykę zdrowotną w przypadku takich schorzeń jak m.in. choroby układu krążenia, nowotwory, nadciśnienie, osteoporoza, cukrzyca, anemia, otyłość, dolegliwości związane z układem trawienia, choroby kobiece, choroby wątroby i nerek, próchnica, choroba Alzheimera.

Żywność funkcjonalna - przykłady

Żywność funkcjonalna - Gliwice, Śląsk.Żywność może być uznana za funkcjonalną w przypadku, gdy udowodniono, że ma ona korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu. Wpływ ten polega na poprawie kondycji zdrowotnej i samopoczucia oraz na zmniejszeniu ryzyka występowania różnego rodzaju chorób, które wynikają z określonego sposobu odżywiania (np. miażdżyca, nowotwory). Jedno jest pewne - żywnością funkcjonalną bez wątpienia nie są żadne tabletki, ani kapsułki. Przez pojęcie żywności funkcjonalnej rozumiemy więc wszelkie produkty spożywcze wykazujące korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Produkty zaliczane do żywności funkcjonalnej występują w postaci konwencjonalnej i mogą pochodzić ze specjalnych hodowli oraz upraw, a także w postaci zmodyfikowanej technologicznie - w tym przypadku produkty są dodatkowo wzbogacane w bioaktywne substancje oraz są w pełni pozbawiane niepożądanych czynników.

    Jakie naturalne składniki bioaktywne mogą być wykorzystywane w żywności funkcjonalnej?
  • błonnik pokarmowy (warzywa, owoce, produkty zbożowe oraz nasiona roślin strączkowych),
  • prebiotyki (nietrawiona skrobia, nieskrobiowe polisacharydy oraz oligosacharydy),
  • probiotyki (w produktach wykorzystuje się żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej),
  • stanole i sterole roślinne (m.in. margaryny, jogurty i serki wzbogacone w stanole roślinne),
  • witaminy i składniki mineralne (w szczególności witaminy A, E i C oraz naturalne przeciwutleniacze - flawonoidy),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. oleje roślinne - lniany, rzepakowy i sojowy oraz tłuste ryby morskie).

Do żywności funkcjonalnej zaliczane są także produkty o obniżonej zawartości cholesterolu (np. majonez bez cholesterolu, w którym zamiast żółtek jaj dodaje się inne emulgatory), sodu (produkty niskosodowe) oraz kalorii (produkty niskoenergetyczne).

Żywność funkcjonalna - podział

Pojęcie żywności funkcjonalnej jest bardzo szerokie i dlatego też spotykamy się z różnym jej podziałem w zależności od przyjętego przez nas kryterium. Poniżej kilka najważniejszych podziałów żywności funkcjonalnej, czyli produktów, które wykazują dobroczynne działanie na kondycję i zdrowie naszego organizmu.

Żywność funkcjonalna może być sklasyfikowana według dwóch głównych kryteriów. Pierwszy to podział ze względu na jej przeznaczenie oraz zastosowanie m.in. w chorobach sercowo-naczyniowych, chorobach nowotworowych, chorobach układu trawiennego, w osteoporozie, a także z przeznaczeniem dla konkretnej grupy tj. dla niemowląt, dla kobiet w ciąży i karmiących, dla sportowców oraz dla osób w podeszłym wieku. Z kolei drugi podział żywności funkcjonalnej dotyczy jej składu i tutaj wyróżnia się żywność wzbogaconą, żywność o dużej zawartości błonnika, żywność niskosodową, żywność niskocholesterolową, żywność niskokaloryczną, żywność prebiotyczną i pro biotyczną oraz żywność o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów. Warto tutaj od razu wspomnieć, iż niektóre produkty można zaliczyć do kilku różnych grup żywności funkcjonalnej, dzięki czemu ich wartość odżywcza jest dla nas jeszcze bardziej korzystna.

Przykłady wybranych grup żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna wysokobłonnikowa - jak sama nazwa wskazuje są to produkty z dużą zawartością błonnika pokarmowego takie jak m.in. suche ziarna zbóż, otręby, płatki śniadaniowe, kasze oraz pełnoziarniste pieczywo, a także nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce.

Żywność funkcjonalna probiotyczna i prebiotyczna - źródłem probiotyków są preparaty farmaceutyczne, mleczne produkty fermentowane (niektóre jogurty, kefiry, mleko acidofilne) oraz fermentowane i niefermentowane soki owocowe oraz warzywne, zawierające żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej. Z kolei prebiotyki to głównie niestrawiona skrobia, polisacharydy i oligosacharydy występujące przede wszystkim w pszenicy, czosnku, bananach, cebuli, porach i szparagach.

Podział ze względu na działanie, przeznaczenie oraz skład

    Według substancji biologicznie aktywnych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym, podział żywności funkcjonalnej jest następujący:
  • błonnik pokarmowy,
  • oligosacharydy,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3,
  • bakterie probiotyczne,
  • witaminy o działaniu antyoksydacyjnym,
  • lecytyna,
  • cholina,
  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • fitosterole,
  • specyficzne białka - np. białko soi,
    Według przeznaczenia dzielimy żywność funkcjonalną na:
  • zmniejszającą ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • zmniejszającą ryzyko powstawania nowotworów,
  • zmniejszającą ryzyko rozwoju osteoporozy,
  • dla niemowląt,
  • dla kobiet w ciąży i karmiących,
  • dla sportowców,
  • dla osób w wieku podeszłym,
    Według składu - żywność funkcjonalną dzielimy na:
  • żywność wzbogaconą,
  • bogatobłonnikową,
  • ubogoenergetyczną,
  • niskosodową,
  • niskocholesterolową,
  • probiotyczną,

Sklep internetowy z ofertą żywności funkcjonalnej

Żywność wzbogacona dostępna w sklepach online.Na stronie naszego sklepu internetowego proponujemy także niezwykle szeroką ofertę różnego rodzaju produktów, zaliczanych do żywności funkcjonalnej. To doskonała kategoria dla wszystkich aktywnych osób, które praktykują zdrowy styl życia, a więc zarówno dla sportowców, jak i osób odchudzających się, czy też dbających o swoje zdrowie. Wybór wśród produktów żywności funkcjonalnej dostępnych w sklepie online jest tak ogromny, że jesteśmy przekonani, iż każdy, nawet najbardziej wymagający Klient znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Wśród producentów żywności funkcjonalnej, którą oferujemy w naszym sklepie można wymienić takie firmy jak m.in. ActivLab, BioTech USA, Diet-Food, Fitness Authority, Intenson, Myvita, Nutrend, Olimp Labs, Sante, Swanson, Targroch, i inni.

    W ofercie sklepu online można znaleźć takie produkty jak m.in.:
  • gotowe posiłki (dania instant),
  • kawa i herbata,
  • makarony dietetyczne,
  • masło (szeroki wybór m.in. orzechowe, migdałowe),
  • niskokaloryczne dodatki do żywności,
  • olej w sprayu,
  • produkty bio,
  • przekąski,
  • słodziki,
  • superfood,
  • zioła do zaparzania i napary,
  • żywność liofilizowana.

Oczywiście oferta naszego sklepu internetowego jest systematycznie poszerzana i dlatego zachęcamy do jej śledzenia, ponieważ w niedługim czasie w kategorii żywność funkcjonalna pojawią się zupełnie nowe produkty.

W naszym shopie internetowym można kupić w pełni naturalne i bezpieczne produkty z kategorii żywności funkcjonalnej. Gwarantujemy wysoką jakość preparatów, ponieważ współpracujemy tylko i wyłącznie ze sprawdzonymi i powszechnie popularnymi firmami - z Polski oraz z zagranicy. Dzięki pozyskiwaniu produktów bezpośrednio od producentów możemy zaproponować szeroki wybór oraz atrakcyjną cenę. Chcielibyśmy również przypomnieć, iż co jakiś czas proponujemy ciekawe promocje oraz umożliwiamy zakup produktów w zestawach oferując niższą cenę. Tak więc serdecznie zachęcamy do dokładnego zapoznania się z ofertą sklepu internetowego z żywnością funkcjonalną. Jeżeli jednak nie chcesz kupować online - zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego w Gliwicach-Kleszczowie, woj. Śląskie.

Żywność funkcjonalna dla sportowców

Żywność dla sportowców to jedna z odmian popularnej żywności funkcjonalnej ze względu na fakt, iż pokrywa ona zwiększone potrzeby żywieniowe na energię oraz składniki odżywcze. Równocześnie należy pamiętać, iż żywność funkcjonalna dla sportowców nigdy nie zastąpi nam normalnej, zbilansowanej diety! Dlatego też tego typu produkty powinny stanowić jedynie uzupełnienie codziennej diety w niezbędne składniki aktywne takie jak m.in. kreatyna, L-karnityna, aminokwasy rozgałęzione (BCAA), lecytyna, kofeina i wiele innych.

    Podział odżywek dla sportowców:
  • napoje przeznaczone do bezpośredniego spożycia (głównie w trakcie treningów),
  • gotowa żywność o stałej konsystencji m.in. batony, różnego rodzaju przekąski (do spożywania pomiędzy treningami),
  • koncentraty lub granulki, które można spożywać po dodaniu do nich mleka, soku lub wody (stosuje się je podczas treningów),
  • tabletki, kapsułki, ampułki.

Podział odżywek funkcjonalnych

Odżywki funkcjonalne dla sportowców charakteryzują się małą objętością i równocześnie dużą koncentracją składników pokarmowych. Są to produkty łatwostrawne i szybko się wchłaniają, a także posiadają w pełni zbilansowany skład odpowiedni do określonych potrzeb organizmu sportowców. Odżywki spełniają różnorodne funkcje - mogą wpływać na przyrost masy i siły mięśni, wzmacniać kondycję i wytrzymałość, wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej, a także wpływać na ogólne samopoczucie i skupienie podczas treningów oraz zawodów. Odżywki funkcjonalne można podzielić na: białkowe i białkowo-węglowodanowe, węglowodanowe, mineralno-witaminowe, inne (zawierające w składzie biostymulatory).

Podział napojów dla sportowców

Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie podstawą jest stałe uzupełnianie powstałych niedoborów płynów, dlatego też powstały specjalne napoje z przeznaczeniem dla osób praktykujących aktywny styl życia. Można wyróżnić m.in. napoje energetyzujące oraz hipo- i izotoniczne.

Naturalna żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które mają korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu, w wyniku czego poprawiają nasz ogólny stan zdrowia, a także samopoczucie. Dodatkowo, żywność funkcjonalna zmniejsza także ryzyko zachorowań na różnego rodzaju choroby przewlekłe i skutecznie wspomaga ich profilaktykę. Co ważne, żywność funkcjonalna musi być spożywana w formie tradycyjnej, a nie w postaci tabletek czy kapsułek i musi być wytwarzana wyłącznie na bazie w pełni naturalnych składników wykazujących prozdrowotne właściwości.

    Produkty zaliczane do żywności funkcjonalnej to:
  • produkty wzbogacone o różne składniki wykazujące działanie prozdrowotne,
  • produkty naturalnie bogate w szczególne składniki,
  • produkty, w których wyeliminowano lub też zastąpiono szkodliwy składnik.

Żywność funkcjonalna w Polsce - opinie.Wśród składników żywności funkcjonalnej, których działanie prozdrowotne zostało naukowo potwierdzone można wymienić m.in. witaminy i minerały, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki i prebiotyki, błonnik pokarmowy, aminokwasy, białka i peptydy, stanole i sterole roślinne, substancje fitochemiczne, poliole, oligosacharydy oraz cholina i lecytyna.

Przykłady żywności funkcjonalnej: napoje i soki dodatkowo wzbogacone w cenne witaminy, różnego rodzaju płatki śniadaniowe oraz musli z dodatkiem witamin i minerałów, herbaty (np. owocowe, ziołowe, zielona herbata), oleje roślinne, margaryny z dodatkiem witamin, sól jodowana, produkty niskoenergetyczne, produkty niskosodowe, produkty z niską zawartością cholesterolu, jogurty z żywymi kulturami bakterii i probiotykami, a także pieczywo pełnoziarniste, owoce i warzywa, produkty wielozbożowe.

W ofercie naszego sklepu online w kategorii żywność funkcjonalna można znaleźć szeroki wybór produktów spełniających wszystkie wymagania oraz wykazujących korzystne właściwości dla organizmu.

Uprawianie sportu niesie za sobą wiele zobowiązań. Masa treningów, zdrowy tryb życia i odmawianie sobie przyjemności to tylko niektóre z rzeczy, jakie musi spełniać profesjonalny sportowiec. Do tego dochodzi odpowiednia, zbilansowana dieta. Żeby zaspokoić potrzeby organizmu, musimy codziennie dostarczyć mu masę odpowiednich makroelementów i mikroelementów, a także odpowiednią ilość witamin i minerałów. Wielu z nas ma z tym problem. Gotowanie i przyrządzanie posiłków kilka razy dziennie jest bardzo uciążliwe i zabiera mnóstwo cennego czasu. Tym bardziej tak się dzieje, gdy jesteśmy zmuszeni gotować sobie sami. Czas pomiędzy posiłkami, a treningami jest bardzo krótki, a co za tym, mniej odpoczywamy. Ze względu na to siły jakie mamy na zrobienie treningu siłowego są dużo mniejsze. Dlatego warto sięgać po produkty z grupy naturalnej żywności funkcjonalnej. Naukowcy obliczyli, że przygotowując posiłki z naturalnych produktów spożywczych oszczędzamy 20% czasu na ich przygotowanie. Oraz dostarczamy swojemu organizmowi aż o 45% więcej składników odżywczych, kiedy nasze posiłki zostały przygotowane w oparciu o naturalną żywność funkcjonalną.

Żywność funkcjonalna w Polsce

Jeśli chodzi o produkcję żywności funkcjonalnej to w tej kwestii zdecydowanie przodują Stany Zjednoczone oraz Japonia. W Polsce rynek ten nie jest jeszcze zbyt rozwinięty w porównaniu do pozostałych państw, jednak zainteresowanie żywnością funkcjonalną w naszym kraju stale wzrasta i to zarówno wśród naukowców, producentów jak i oczywiście samych konsumentów.

Najbardziej popularne produkty z kategorii żywności funkcjonalnej w Polsce to m.in. śniadaniowe produkty zbożowe, soki - warzywne oraz owocowe, produkty mleczne oraz napoje energetyczne. Z kolei dodatkami stosowanymi w produktach funkcjonalnych są najczęściej witaminy i składniki mineralne (wapń, magnez) oraz błonnik pokarmowy. Natomiast w przypadku grup żywności funkcjonalnej, polskie produkty zaliczane są głównie do żywności wysokobłonnikowej, niskotłuszczowej, niskoenergetycznej oraz niskosodowej.

Polscy naukowcy pracują nad rozwojem żywności funkcjonalnej

Żywność wygodna i funkcjonalne - różnice, wady, zalety.Obecnie kilka zespołów z Polski (m.in. z Warszawy, Krakowa, Poznania oraz Olsztyna) pracują nad rozwojem żywności funkcjonalnej w naszym kraju. Najbardziej zaawansowane prace są prowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu - ich celem jest wytworzenie zupełnie nowego typu produktów spożywczych, które będą prozdrowotne i równocześnie lecznicze. Produkty te mają być skierowane do osób, u których występują określone schorzenia (m.in. cukrzyca, nadciśnienie, anemia, otyłość, podwyższony cholesterol).

Przyszłość żywności funkcjonalnej w Polsce i na świecie

Żywność funkcjonalna to jeden z najszybciej rozwijających się rynków żywnościowych na całym świecie. Według ostatnich analiz unijnych Euromonitor - rynek żywności funkcjonalnej tylko w Unii Europejskiej w 2020 roku zyska wartość ponad 40 mld euro. Dla porównania obecnie w Polsce rynek żywności funkcjonalnej osiąga wartość około 1,40 mld euro.

Żywność wygodna w stosowaniu

Żywność wygodna to termin, który pochodzi od angielskiej nazwy "convenience food" i oznacza określoną grupę produktów spożywczych, które są w odpowiedni sposób przetworzone tak, aby móc je bardzo szybko i łatwo przygotować do spożycia.

    Podział produktów zaliczanych do żywności wygodnej:
  • żywność chłodzona i mrożona,
  • konserwy w puszkach i słoikach,
  • koncentraty spożywcze, czyli wszelkiego rodzaju dania i sosy w proszku, przyprawy, napoje instant oraz desery i dodatki do ciast,
  • płatki śniadaniowe,
  • produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego m.in. odżywki dla sportowców, odzywki oraz gotowe posiłki dla dzieci,
  • żywność, która została utrwalona w technologii "sous - vide" oraz "cook - chill".

Żywność wygodna jest wytwarzana poprzez wysoki stopień przetworzenia wykorzystanych w procesie produkcji surowców spożywczych. Niestety takie działanie bardzo często wpływa negatywnie na wartość odżywczą konkretnego produktu. W zależności od wybranej metody przetworzenia żywności - w mniejszym lub większym stopniu utracone zostają cenne witaminy oraz sole mineralne. Niejednokrotnie do produktów dodawane są sztuczne barwniki, konserwanty, aromaty. Należy mieć świadomość tego, że im wyższy stopień przetworzenia użytych do produkcji surowców, tym szybciej i łatwiej przygotujemy z nich posiłek. Równocześnie, ich wartość odżywcza jest bardzo niska. Mowa tutaj w szczególności o produktach, do przygotowania których wystarczy zaledwie dodać wodę, mleko lub też podgrzać je w kuchence mikrofalowej.

Żywność wygodna cieszy się coraz to większym zainteresowaniem, szczególnie pośród osób żyjących "w biegu". Często tego typu produkty są dla nich doskonałym rozwiązaniem, gdy na nic nie ma czasu. Jednak w przypadku częstego spożywania żywności wygodnej należy pamiętać o tym, aby wybierać jedynie te produkty, które pod względem wartości odżywczych są zbliżone do żywności konwencjonalnej, a także są w pełni bezpieczne dla naszego organizmu. Mówiąc krótko, żywność wygodna jak najbardziej może być przez nas stosowana, jednak należy w tej kwestii zachować pewien umiar i dobierać produkty rozsądnie.

Żywność wygodna a żywność funkcjonalna

Poniżej zostaną przedstawione dwa coraz bardziej popularne w ostatnim czasie określenia - żywność wygodna oraz żywność funkcjonalna. Co właściwie oznaczają i czy warto sięgać po tego typu produkty?

Czym jest żywność wygodna?

Żywność wygodna, czyli "convenience food" to termin określający wszystkie produkty, które możemy w szybki i łatwy sposób przygotować do spożycia. Można nawet stwierdzić, że jest to produkt XXI wieku, bowiem w obecnych czasach, gdy wszyscy żyją "w biegu" na produkty tego typu jest ogromny popyt. Żywność wygodna została już wcześniej odpowiednio przetworzona i utrwalona - są to m.in. dania mrożone, dania gotowe do przygotowania w mikrofalówce, wszelkiego rodzaju koncentraty spożywcze oraz konserwy w puszkach i słoikach. Mimo wielu zalet i ogromnej popularności, żywność wygodna ma także pewne minusy. Należy bowiem pamiętać, że tego typu produkty mają wysoki stopień przetworzenia przez co podczas procesu ich produkcji utraciły wiele cennych witamin i składników mineralnych. Co więcej, do produktów dodawane są także konserwanty, sztuczne aromaty oraz barwniki. Oczywiście nie trzeba wcale całkowicie rezygnować ze spożywania żywności wygodnej, ważne jednak, aby podczas zakupów wybierać rozsądnie i decydować się wyłącznie na te produkty, które nie odbiegają znacznie pod względem wartości odżywczych od tradycyjnego pożywienia.

Wady i zalety żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna to termin określający grupę produktów, które oprócz pełnienia podstawowych funkcji odżywczych, dodatkowo dostarczają organizmowi wiele cennych korzyści zdrowotnych. Żywność funkcjonalną można podzielić na kilka rodzajów - wyróżnia się m.in. żywność programowaną, żywność specjalną oraz nutraceutyki.

    Jakie wymogi muszą spełniać produkty zaliczane do żywności funkcjonalnej?
  • produkty muszą być naturalne (forma tabletek i kapsułek całkowicie odpada),
  • żywność funkcjonalna musi korzystnie wpływać na kondycję zdrowotną oraz samopoczucie człowieka,
  • produkty powinny wykazywać działanie lecznicze w przypadku określonych schorzeń, a także wspomagać profilaktykę,
  • powinny być to produkty, które są przeznaczone do spożywania w codziennej diecie.

Kluczowe zalety żywości funkcjonalnej

Oczywiście żywność funkcjonalna posiada wiele zalet, ponieważ poprzez jej korzystne oddziaływanie usprawnia się ogólna kondycja naszego organizmu. Spożywanie produktów z kategorii żywność funkcjonalna przyczynia się m.in. do wzmocnienia odporności, obniżenia poziomu cholesterolu, zahamowania procesów starzenia się organizmu, utrzymania prawidłowej pracy jelit, zmniejszenia ryzyka występowania chorób przewlekłych, a także poprawy naszego samopoczucia. Co więcej, nie należy oczywiście zapominać także o cennych składnikach zawartych w żywności funkcjonalnej takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, probiotyki i prebiotyki, stanole i sterole roślinne, witaminy oraz różne składniki mineralne. Produkty te wyróżniają się również niską zawartością sodu, cholesterolu oraz kalorii.

Najważniejsze wady żywności funkcjonalnej

Mimo wielu udowodnionych naukowo zalet, żywność funkcjonalna niestety posiada również kilka wad, o których należy wspomnieć. Po pierwsze cena - jest ona w większości przypadków znacznie wyższa, niż w porównaniu do "tradycyjnych" produktów. Jednak najważniejszą wadą jest możliwość przedawkowania niektórych składników mineralnych - dotyczy to głównie tzw. żywności wzbogaconej.

Rynek żywności funkcjonalnej w Polsce

Mimo, iż rynek żywności funkcjonalnej jest jednym z najszybciej rozwijających się segmentów żywności na świecie. To wciąż w Polsce produkty funkcjonalne nie są tak znane i powszechnie stosowane jak to ma miejsce w innych europejskich państwach. Dla przykładu wartość rynku żywności funkcjonalnej w UE do roku 2020 ma wynieść aż 40 mld euro - natomiast w Polsce wartość ta w chwili obecnej wynosi około 1,40 mld euro.

Rosnące zainteresowanie żywnością funkcjonalną w Polsce

Podział i charakterystyka żywności funkcjonalnej.Oczywiście popularność żywnością funkcjonalną w Polsce stale rośnie, dzięki czemu grupy naukowców m.in. z Poznania, Warszawy czy Krakowa zajmują się wytwarzaniem nowych, funkcjonalnych produktów, które mają spełniać rolę profilaktyczną oraz leczniczą określonych schorzeń. Zainteresowanie samych odbiorców wymaga również stosownych działań firm produkcyjnych, które wypuszczają na rynek co jakiś czas nowe produkty z kategorii żywności funkcjonalnej. Obecnie dostępny jest szeroki wybór różnych grup żywności funkcjonalnej skierowanej do konkretnych odbiorców m.in. żywność dla niemowląt, żywność dla kobiet w ciąży i karmiących, żywność funkcjonalna dla sportowców, czy też osób w podeszłym wieku oraz do klientów, u których występują określone dolegliwości.

Jedno jest pewne - obecna świadomość Polaków w kwestii odżywiania się jest na bardzo wysokim poziomie - coraz więcej osób zwraca uwagę na kupowane produkty czytając etykiety i sprawdzając ich wartość odżywczą, wybiera zdrowe, wartościowe i, co najważniejsze naturalne produkty, dbając o kondycję zdrowotną oraz sylwetkę. W Polsce rośnie popularność praktykowania zdrowego i aktywnego stylu życia, dzięki czemu jest niemal pewne, że równocześnie żywność funkcjonalna będzie cieszyć się niesłabnącym zainteresowaniem wśród polskich odbiorców.

Pełna oferta kulturystyka.sklep.pl zawiera również takie produkty jak kawa, zielona kawa, czarna herbata, zielona herbata, makarony dietetyczne idealne zarówno do przyrządzenia na obiad jak i na kolację. W sklepie internetowym znajdują się również masła orzechowe i migdałowe, których skład jest przeznaczony specjalnie dla sportowców. Dzięki niskokalorycznym dodatkom do żywności posiłki staną się jeszcze bardziej apetyczne. Producenci żywności funkcjonalnej w Polsce oferują również oleje w sprayu, produkty bio, przekąski, słodziki, superfood, zioła do zaparzania i różnego rodzaju napary oraz żywność liofilizowana. Dzięki żywności funkcjonalnej, nasza dieta sportowa będzie bardziej urozmaicona.

Żywność wzbogacana

Żywność wzbogacona, nazywana również żywnością fortyfikowaną to pojęcie określające produkty spożywcze, które zawierają dodatek jednego lub kilku składników odżywczych mających na celu zapobieganie niedoborom lub korygowanie występujących niedoborów określonych składników w całej populacji lub też w konkretnych grupach.

Pierwsze kroki procesu wzbogacania żywności

Pierwszym przykładem wzbogacania żywności było jodowanie soli stołowej - miało to miejsce już w roku 1922 na terenie Szwajcarii. Z kolei w Danii w latach 30. ubiegłego wieku zastosowano wzbogacanie margaryn w witaminę A, po tym jak stwierdzono niedobory tej witaminy na skutek zwiększenia spożycia margaryn. W latach 40. ubiegłego wieku - Stany Zjednoczone i Wielka Brytania rozpoczęły proces wzbogacania mąki w witaminy z grupy B oraz żelazo. Dodatkowo od 1998 roku USA wzbogaca również mąkę w kwas foliowy.

Żywność wzbogacona a funkcjonalna

Niektóre produkty z żywności wzbogaconej można zaliczyć do żywności funkcjonalnej - jednak tylko wtedy, gdy został udowodniony naukowo ich korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Jednocześnie, powszechnie uważa się, iż rozpowszechnienie spożywania żywności wzbogaconej ma istotne znaczenie profilaktyczne oraz w niektórych przypadkach również lecznicze - dotyczy to głównie chorób cywilizacyjnych.

Witaminy i składniki mineralne dodawane do żywności wzbogaconej

Wszystkie kwestie związane z dodawaniem witamin oraz składników mineralnych zostały uregulowane w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1925/2006 z dnia 20.12.2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Wśród witamin można wymienić m.in. witaminy A, D, E, K, grupę witamin z grupy B oraz witaminę C. Natomiast jeśli chodzi o składniki mineralne to żywność można wzbogacać: wapniem, magnezem, żelazem, miedzią, jodem, cynkiem, potasem, selenem i chromem.

Żywność wzbogacana - definicja

Żywność wzbogacona powstała w celu uzupełnienia niedoborów określonych składników odżywczych w naszym organizmie. Do żywności wzbogaconej dodaje się więc związki chemiczne, które stanowią źródło cennych witamin i składników mineralnych - muszą być one bioprzyswajalne i, co ważne nie mogą w żadnym wypadku powodować zagrożenia życia lub zdrowia człowieka. Wręcz przeciwnie powinny mieć korzystny wpływ na ogólną kondycję organizmu. Warto również dodać, iż związki chemiczne stosowane w celu wzbogacania żywności nie mogą również zmieniać smaku, zapachu, czy też barwy określonej żywności.

Normy związane z produkcją żywności wzbogaconej

Kiedyś obowiązywały określone normy w kwestii produkcji żywności wzbogaconej. Obecnie jednak w tym zakresie panuje nieco większa swoboda. Otóż stosowne badania oraz obowiązkową rejestrację muszą przejść tylko te produkty, które zawierają w swoim składzie więcej niż 30 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na określony składnik (w przeliczeniu na 100 g lub porcję). Należy jednak podkreślić, iż powyższe normy dotyczą jedynie określonej grupy składników m.in. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, gdyż łatwiej je przedawkować. Jeśli chodzi natomiast o informacje podane na etykiecie produktu oraz w reklamie - tutaj według przepisów prawa unijnego odpowiada już sam producent żywności wzbogaconej.

Co dodaje się do żywności wzbogaconej? Wśród najczęściej stosowanych substancji bioaktywnych można wymienić m.in. błonnik pokarmowy, witaminy A, C, D, E, z grupy B, beta-karoten, składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, selen, jod, cynk, mangan, potas), lecytynę, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, aminokwasy, białka (np. kreatyna, karnityna, tauryna), peptydy oraz kofeinę.

Żywność wzbogacona - przykłady i podział

Pojęcie żywności wzbogaconej pojawia się coraz częściej w naszym otoczeniu. Okazuje się jednak, iż nie każdy zdaje sobie sprawę po co oraz w jaki sposób wzbogaca się produkty. Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych kwestii na temat wzbogacania żywności wraz z konkretnymi przykładami produktów.

    Żywność może być wzbogacana na kilka różnych sposobów:
  • poprzez dodawanie składników, które zostały utracone podczas procesu produkcji np. soki owocowe i warzywne wzbogaca się witaminami,
  • poprzez dodawanie składników odżywczych nie występujących naturalnie np. tłuszcze roślinne wzbogaca się witaminami A i D,
  • poprzez zwiększenie ilości substancji występujących w konkretnym produkcie.
    Żywność wzbogacana jest poprzez dodanie różnych cennych dla naszego organizmu substancji, jednak najczęściej stosuje się:
  • błonnik pokarmowy, który usprawnia prace jelit,
  • witaminy A, C, D, E oraz z grupy B i beta-karoten, które wpływają przede wszystkim na odporność organizmu oraz koncentrację,
  • składniki mineralne takie jak wapń, magnez, żelazo, selen, jod, mangan, potas,
  • lecytyna,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego,
  • aminokwasy usprawniające metabolizm,
  • kofeina.

Jakie produkty są wzbogacane oraz do kogo są one przeznaczone?

Najczęściej wzbogacanymi produktami są te, które spożywamy niemal codziennie, a więc produkty zbożowe (np. mąka, chleb, makarony, płatki śniadaniowe), mleko i jego przetwory, tłuszcze roślinne, (np. margaryny), soki owocowe i warzywne. Żywność wzbogacona jest skierowana przede wszystkim do wszystkich osób narażonych na występowanie w organizmie niedoborów witamin oraz innych składników odżywczych. Mowa tutaj w szczególności o dzieciach i młodzieży, kobietach w ciąży i karmiących, osobach pracujących fizycznie, sportowcach, osobach starszych oraz pacjentach przechodzących rekonwalescencję.

Żywność wzbogacona - rozporządzenia i aspekty prawne

Poniżej zostały przedstawione najważniejsze rozporządzenia, które regulują definicję żywności wzbogaconej, a także określają wszystkie stosowne wymogi związane z samą produkcją żywności oraz stosowanymi w tym procesie dodatkami wzbogacającymi. Informacje zawarte w poniższych rozporządzeniach są kluczowe przede wszystkim dla samych producentów, jak i również dla konsumentów, którzy chcą zaznajomić się z pojęciem żywności wzbogaconej oraz polskimi i unijnymi wymogami w kwestii jej właściwej i bezpiecznej produkcji.

1. Definicja żywności wzbogaconej - załącznik III część B i C do rozporządzenia nr 1925/2006 (art. 28 ust 1 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity z 2010r. Dz. U. Nr 136, poz. 914)).

2. Wymagania dotyczące dodawanych witamin, składników mineralnych lub innych substancji - rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26, z późn. zm.), zwanym dalej rozporządzeniem nr 1925/2006" (art. 28 ust 1 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tekst jednolity Dz. U. 136, poz. 914)).

3. Wymagania dotyczące oznakowania środków spożywczych (etykieta, skład):
- art. 45-52 ustawy oraz w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. 2007r. Nr 137, poz.966z późn. zm.);
- rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. Nr 174, poz. 1184);
- rozporządzenie Komisji WE nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20.12.2006r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404, str 26).

Cele wzbogacania żywności

Wzbogacanie żywności, czyli tzw. fortyfikacja polega na dodaniu jednego lub kilku składników odżywczych do wybranego produktu, który jest powszechnie przez nas spożywany. Wyróżnia się kilka rodzajów fortyfikacji w zależności od celu, który chcemy osiągnąć poprzez spożywanie danych produktów (interwencyjna, wyrównawcza, polepszająca).

Z kolei w ustawach prawnych wyróżnia się dwie odmiany procesu fortyfikacji:

1. Fortyfikacja obligatoryjna - jest to obowiązkowe, ustawowo określone wzbogacanie konkretnych produktów spożywczych. W tym przypadku również ustawowo została określona ilość dodanego składnika. Obowiązek ten dotyczy m.in. soli kuchennej, którą wzbogaca się w jod (jodowanie soli), margaryn o normalnej, obniżonej zawartości tłuszczu, masła o obniżonej zawartości tłuszczu oraz mieszanin masła i oleju - te produkty muszą być wzbogacone w witaminę A oraz D.

2. Fortyfikacja fakultatywna (dobrowolna) - to wzbogacanie żywności w witaminy i składniki mineralne według upodobań producenta, aczkolwiek ilość tych związków również została stosownie ograniczona przepisami. Przykłady? Wzbogacanie mąki w witaminę B1, żelazo oraz kwas foliowy, soki owocowe i warzywne w witaminę C, jogurty w wapń i witaminę D, a także płatki śniadaniowe w żelazo oraz witaminy.

Jaki jest cel wzbogacania żywności?

Produkt spożywczy, zanim trafi do rąk konsumenta, musi przejść szereg zabiegów technologicznych, które niestety w większości przypadków znacznie obniżają jego końcową wartość odżywczą. Takiej przetworzonej żywności w obecnych czasach jest coraz więcej i dlatego właśnie celem żywności wzbogaconej jest wyrównanie strat powstałych na drodze jej produkcji. Innym powodem wzbogacania żywności jest nadanie produktom określonych cech, pożądanych przez samego konsumenta - głównie takich, które będą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Ostatnim celem wzbogacania żywności jest niwelowanie występujących niedoborów jednego lub kilku składników odżywczych w określonej grupie lub całej populacji (co musi być potwierdzone badaniami naukowymi).